Shortlist Libris Literatuurprijs 2021

01 maart 2021
| | | | | | |

Op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 staan Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Jeroen Brouwers, Erwin Mortier en Marieke Lucas Rijneveld. Dat werd zojuist bekendgemaakt.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd in 2020 gewonnen door Sander Kollaard, met Uit het leven van een hond, in 2019 door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

De jury:

'Verbluffend: dat was het jaar van de jury van de Libris Literatuurprijs 2021. Verbluft waren we door de omstandigheden: nooit eerder kreeg een jury zoveel extra gelegenheid om thuis te lezen. De lockdown kluisterde ons aan huis en haard, dus wat is er dan beter dan tweehonderdtien ingezonden romans te moeten, welnee te mógen, lezen? Wij verveelden ons niet, wij vermaakten ons juist enorm en rolden van de ene verrassing in de andere. Zo werd de lockdown pas echt intelligent.
Verbluft waren we ook door de veelzijdigheid van het aanbod. Wat maakten we allemaal mee in de bergen boeken die ons bereikten? Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger.'

Er was bij de longlist minimale overlap met de Boekenbon Literatuurprijs 2020 (Heerma van Voss, Koch). Maar de Librisjury handhaaft voor de shortlist twee romandebuten (Atangana Bekono, Blees, die laatste is zojuist ook voor de Boekhandelsprijs genomineerd), één Vlaming en drie schrijfsters. Als we de vergelijking maken met de eindejaarslijstjes, dan is het vanzelfsprekend dat Brouwers en Rijneveld er tussen staan, net als De Boer en Blees, ze werden respectievelijk elf-, tien-, zeven- en zevemaal genoemd. Atangana Bekono werd eenmaal genoemd en Mortier niet, minder vaak dan de voor deze shortlist gepasseerde Grunberg en Hertmans, dus helemaal een-op-een is het niet.

De titels:

Beluister ook de Boeken FM-afleveringen over de nominaties.

10 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Shortlist Libris Literatuurprijs 2021

Delen op

€ 22,99
€ 22,00
€ 26,99
€ 17,50
€ 21,99
pro-mbooks1 : athenaeum