Wat lezen wij: 'De Bijbel gaat naar mijn smaak te veel over zonen en te weinig over dochters'

13 september 2021
| | | | | |

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: Marieke van Ekeren.

Het boek dat ik nu lees
Francis Bacon. Openbaringen, de biografie van Mark Stevens. Wie gaat er schuil achter die brute schilderijen? Eindelijk, ik ontdek het.

Het boek dat ik niet uitlas
De Bijbel. Het gaat naar mijn smaak te veel over zonen en te weinig over dochters. Desondanks zal ik het nog eens proberen.

Het boek dat het meest wordt onderschat
Het recht van de snelste van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet heeft onlangs gelukkig een prijs gekregen (Brusseprijs) maar lang hoorde ik weinig over dit steengoede boek. Sinds het lezen ervan vind ik de manier waarop de openbare ruimte is ingericht maar raar.

Het laatste boek waar ik om moest lachen
Nederland onder het systeemplafond van Marcel van Roosmaalen. Het is een groot carnaval der treurnis! En lekker herkenbaar. [Lees Mariekes boekverkopersbespreking.]

Het boek dat ik cadeau geef
Stefan Zweigs De wereld van gisteren, prachtige memoires van de tijd vóór de wereldoorlogen. Mooi voor iedereen, geweldig voor cultuurliefhebbers.

Marieke van Ekeren is kunsthistoricus, theaterwetenschapper en boekverkoper bij Athenaeum.

pro-mbooks1 : athenaeum