Wat lezen wij: 'Ik aarzel om het nog eens te herlezen uit angst dat ik hier als inmiddels 63-jarige niet meer ontvankelijk voor blijk te zijn'

13 september 2021
|

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: Marius de Smet.

Het boek dat ik nu lees
‘t Hooge nest van Roxane van Iperen. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo goed als velen beweren. In een non-fictie boek met bestaande hoofdpersonen zó in de huid kruipen van de personages en hun gevoelsleven en gedachtewereld aan de lezer overdragen, daar ben ik als in dit geval ‘precieze’ lichtelijk allergisch voor. Wel goed opgeschreven.

Het boek dat ik niet uitlas
Het boek waar ik niet doorheen kwam is Ulysses van James Joyce. Onafzienbare berg letters in een stijl die voor mij zwaar vermoeiend is. Erg interessant vind ik het ook niet om de levenscyclus van elk boomblaadje mee te krijgen. Twee keer geprobeerd, twee keer gestopt. Nog kort geleden ook maar tot een derde van Ruis van Daniel Kahneman gekomen. Steeds maar weer die herhaling van zetten... Wel interessante thematiek en goede voorbeelden.

Het laatste boek waar ik om moest lachen
Het boek waar ik het meest om heb moeten lachen is geschreven door Maarten Spanjer. Het heet Spanjer in stukken. Ontroerend en hilarisch tegelijk schrijft Spanjer over zijn jeugd, zijn vrienden, zijn leven, sport en Amsterdam. Voor de niet-Amsterdammer misschien wat over de top maar ik heb zeker tien keer tranen met tuiten gelachen.

Het boek dat het meest wordt onderschat
Niet zozeer over het meest onderschatte boek maar over een paar vergeten boeken zou ik het kort willen hebben. Uit de boekenkast van mijn vader trok ik van Arthur van Schendel Een zwerver verliefd en daarna meteen Een zwerver verdwaald. Achttien was ik en zeer ontvankelijk voor dit soort fraai beschreven idyllische romantiek met een maar al te menselijke toets. Tot nu steeds geaarzeld het nog eens te herlezen uit angst dat ik hier als inmiddels 63-jarige niet meer ontvankelijk voor blijk te zijn. Nog zo'n geval is Willem Mertens' levensspiegel van J. van Oudshoorn. Geen romantiek maar Weltschmerz en doodsverlangen. Aangrijpend. Zelf ontdekt, rond dezelfde leeftijd gelezen en vanwege dezelfde reden ook nog niet herlezen.

Het boek dat ik cadeau geef
Het boek dat ik iedereen cadeau zou willen doen is Bluets van Maggie Nelson. Vormgeving, taal, gedachterijkdom, kernachtigheid, gevoel, humor, openhartigheid en mysterie vormen een geheel van onovertroffen schoonheid.

Marius de Smet is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

Delen op

€ 23,99
€ 22,99
€ 30,00
€ 21,99
€ 22,99
pro-mbooks1 : athenaeum