Wat lezen wij: 'Ik heb gehuild toen ik het uit had'

13 september 2021
| | | | | | | | | |

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: Reny van der Kamp.

Het boek dat ik nu lees
Hell of A Book van Jason Mott. Ik kreeg dit boek pas cadeau (wat bijzonder is, want sinds ik in een boekwinkel werk krijg ik vrijwel nooit een boek cadeau) als aanrader. En inderdaad, een geweldig boek.

Een schrijver heeft een bestseller geschreven en is op lezingen-en-signeer-tournee. Hij heeft nogal een sterke verbeeldingskracht en ontdekt dat er een kind, ‘the kid’, met hem meereist. Zijn hilarische verhaal wordt afgewisseld met dat van een zwart jongetje, zo zwart dat hij door zijn klasgenoten 'soot' wordt genoemd. Naarmate het boek vordert schuiven de verhalen steeds meer in elkaar. Indrukwekkend, ongemakkelijk, hartverscheurend en toch ook licht.

Het boek dat ik niet uitlas
Een hele lijst, van die boeken die ik ooit kocht, of vroeger kreeg, maar steeds toch weer teruglegde. Of waar je gewoon af en toe iets in leest of opzoekt en niet van kaft tot kaft tot je neemt. Maar ik ben wel blij dat ik ze heb en zal ze nooit wegdoen: If This is a Man van Primo Levi, Congo van David van Reybrouck, Metamorfosen van Ovidius.

Het boek dat het meest wordt onderschat
Je weet nooit precies hoeveel mensen ergens op de planeet jouw gevoel delen over een boek. Maar er zijn boeken van auteurs die een beetje in de vergetelheid zijn geraakt en die ik fantastisch vind. Het werk van de Ierse auteur Niall Williams, echt prachtig. Vooral Four letters of Love. Of de Indiaase auteur Rohinton Mistry’s Such a Long Journey - geweldig boek dat ik las tijdens een reis in India. Ik heb gehuild toen ik het uit had.

Het laatste boek waar ik om moest lachen
De korte verhalen van Thomas Verbogt; ik krijg er de slappe lach van, Echt iets voor jou bijvoorbeeld. Zo hilarisch. Zijn romans hebben een heel andere toon; die zijn heel gelaagd en melancholisch, en stemmen tot nadenken. Maar die verhalen; heerlijk lachen om het gewone leven!

Het boek dat ik cadeau geef
Modern vegetarisch van Anna Jones. Zij is momenteel mijn favoriete chef. Net ook What Artists Wear van Charlie Porter cadeau gedaan, zalig boek over mode, kleding en kunst.

Reny van der Kamp is medewerker van Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

Wat lezen wij:  'Ik heb gehuild toen ik het uit had'

Delen op

€ 35,00
€ 21,99
€ 21,99
pro-mbooks1 : athenaeum