Wat lezen wij: 'Momenteel zit ik in een feministische non-fictiefase'

13 september 2021
| | | |

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: boekverkoper Lynn.

Het boek dat ik nu lees
Momenteel zit ik in een feministische non-fictiefase, en lees Women Don’t Owe You Pretty van Florence Given. Het boek maakt me bewust van mechanismen waar ik eerder geen acht op sloeg, (on)prettige inzichten te over. Simultaan lees ik All About Love: New Visions van bell hooks, dat ik vooral lees als een pleidooi voor duurzame liefde.

Het boek dat ik niet uitlas
Met het schaamrood op m’n kaken: De tweede sekse van Simone de Beauvoir. Gelukkig is er De kleine De Beauvoir, een samenvatting die haar gedachtengoed overbrengt.

Het boek dat het meest wordt onderschat
Zogenoemd millennialproza, en dan met name autofictie. Ik vind het een feest der herkenning tijdens het lezen kostelijk- navelstaren, nou én.

Het laatste boek waar ik om moest lachen
Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde van Mona Høvring. De titel alleen al, en daarnaast druipt het nietsontziende oog voor menselijke gebreken en de zelfspot van de ik-figuur in het boek af.

Het boek dat ik cadeau geef
Het is een publiek geheim dat mensen vaker niet dan wel een gegeven boek daadwerkelijk lezen.

Lynn van der Zaag is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel en werkt voor Prijs de Poëzie. Naast boeken houdt zij van kranten, katten en koffie.

pro-mbooks1 : athenaeum