Wat lezen wij: 'Never judge a book by it’s cover'

13 september 2021
| | | | | |

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: Josja Zijlstra.

Het boek dat ik nu lees
Twee weken weg van R.C. Sherriff. Prachtige gedetailleerde beschrijving van een net Engels gezin in de jaren '30 dat twee weken op vakantie gaat naar een Engelse badplaats. Geluk in het kleine, om je te realiseren hoe ver je daar soms vanaf staat.

Het boek dat ik (nog) niet uitlas
De herinnerde soldaat van Anjet Daanje. Ook een gedetailleerde beschrijving, dit keer van een verloren gewaande soldaat die toch thuiskomt na de oorlog. Mooi beschreven maar vanwege de mate van detaillering en het tempo van het verhaal toch tussendoor naar andere boeken gegrepen.

Het boek dat het meest wordt onderschat
Moeder-dochter-minnares, Heleen van Royen. Ik vond dit boek op een vakantieadres. Nog nooit iets van Heleen van Royen gelezen vanwege allerhande oordelen vooraf. Het heeft me verrast; soms gevoelig, soms grappig, met de nodige zelfspot. Eigenschappen die ik haar nier direct had toegedicht. Never judge a book by it’s cover.

Het laatste boek waar ik om moest lachen
De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Ook gevoelig, maar zeker ook grappig, open, met zelfspot. Een eerlijk verhaal over de verwarrende tijd die adolescentie heet en die voor Tobi (toen nog Sofie) nog net iets verwarrender was dan voor veel anderen.

Het boek dat ik cadeau geef
Schadevolle jaren van Richard Russo. Prachtige sfeertekening van een jongetje dat na de scheiding van zijn ouders zijn tijd verdeelt tussen hen beiden: zijn zenuwachtige moeder die een loopgravenoorlog is begonnen met zijn niksnut van een vader die de hele dag in de plaatselijke diner rondhangt en alle regels, wetten en conventies aan zijn laars lapt. Een diner bevolkt met allemaal prachtig beschreven karakters die natuurlijk ook een zachte, melancholieke kant hebben. Prachtig Richard Russo-verhaal over kleine levens in een Amerikaans provinciestadje.

Josja Zijlstra werkte eerder onder meer voor Sanoma, TMG, Bookspot, en Nieuw Amsterdam, nu is ze werkzaam Athenaeum Boekhandels.

pro-mbooks1 : athenaeum