Wat lezen wij: 'Nooteboom is een van de beste mijmeraars op aarde'

13 september 2021
| | | | | |

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: Maite Karssenberg.

Het boek dat ik nu lees
Venetië van Cees Nooteboom. Omdat ik er net geweest ben en ik nog wat wil namijmeren. En Nooteboom is een van de beste mijmeraars op aarde.

Het boek dat ik niet uitlas
Leven & lot van Vasili Grossman. Niet omdat het slecht is, zeker niet, maar omdat er zoveel verschrikkingen in voorkomen, en het zo goed en met zoveel menselijk inzicht is geschreven, dat ik het in hele kleine stukjes tot me neem.

Het boek dat het meest wordt onderschat
Veel romans van vrouwelijke auteurs, van vroeger, en nog steeds, helaas. Gelukkig komt daar verandering in, met heruitgaven van Andreas Burnier, Carry van Bruggen, Virginie Loveling, et cetera.

Het laatste boek waar ik om moest lachen
De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Goudeerlijk, vol bravoure, maar ook ontwapenend en ontroerend. En gewoon heel grappig. Lees dat boek. Humor wordt onderschat in de literatuur, terwijl het kostbaar en nodig is. In dezelfde categorie: Nicolien Mizee.

Het boek dat ik cadeau geef
De ontdekking van de wereld van Clarice Lispector. Haar kronieken, in de Privé-Domeinreeks. Het is mij cadeau gegeven, en ik zou het iedereen cadeau willen doen. Het ideale boek voor op je nachtkastje. Veel schrijvers hebben het net als ik naast hun bed liggen, heb ik als samensteller van onze Nachtkastje-Instagramrubriek gemerkt.

Maite Karssenberg is schrijver, historica, redacteur en webredacteur voor Athenaeum. Ze schreef Snijpunt Isfahan (2018) en werkt aan een biografie over het leven en werk van vrijdenkster en publiciste Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920).

Wat lezen wij: 'Nooteboom is een van de beste mijmeraars op aarde'

Delen op

€ 24,99
€ 39,99
Eva
€ 16,00
€ 14,00
€ 12,50
pro-mbooks1 : athenaeum