Wat zijn de ontroerendse boeken van 2021? De top 7 van Emma Honig, boekverkoper bij boekhandel het Martyrium

18 november 2021
| | | | | | | | | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Bekijk nu de top 7 Nederlandse, Engelse en vertaalde fictie van Emma Honig, boekverkoper bij boekhandel het Martyrium.

1. Robbert Welagen, Raam, sleutel

Na zijn laatste verfijnde novelle besloot ik al het werk van Robbert Welagen te lezen. Zijn nieuwe roman maakte al mijn verwachtingen waar.
Uit hoe veel levens bestaat een mensenleven? Raam, sleutel is het verhaal van een schrijfster die worstelt met verlies, verliefdheid en schuldgevoel. Hanna haar partner overlijdt na een geladen interview met een journaliste. Terwijl Hanna rouwt wordt ze verliefd op de journaliste, die ze samen met zichzelf als oorzaak van zijn dood ziet. De manier waarop ze omgaat met het verdriet en de verliefdheid raakt diep. Lees op onze site een fragment uit de roman en bekijk het interview dat Bob Kappen met Welagen had.

2. Richard Powers, Verwilderd (vertaald door Jelle Noorman)

Richard Powers onderzoekt in Verwilderd de spanningen tussen natuur, mens en technologie. Dit intieme en krachtige verhaal is terecht op de shortlist van de Booker Prize terechtgekomen (overigens Powers’ tweede nominatie voor die prijs).

In Verwilderd volgen we vader en zoon, die zich op een ontroerende manier bezighouden met de desastreuze impact van de mens op de planeet. Gelijktijdig worstelen ze beiden met hun persoonlijke problemen – een overleden moeder en het autisme van de zoon. Aan de hand van de ontwikkelingen van de zoon en de zorg van de vader werpt Richard Powers belangrijke vragen op over empathie en verantwoordelijkheid. Als lezer leef je mee met hun ontwikkelingen tot de ontknoping, die keihard aankomt. Lees op Athenaeum.nl Ghizlan El Hachimi’s aanbeveling van het boek, lees een fragment uit de roman en beluister het gesprek dat Ghizlan met Powers had!

3. Maxime Garcia Diaz, Het is warm in de hivemind

Ik heb getwijfeld of ik me wilde onderdompelen in de wereld die Maxime Garcia Diaz schetst in Het is warm in de hivemind, overlopend van emoticons en afkortingen. Nu ik nog geregeld aan de bundel terugdenk, ben ik blij dat ik me heb overgegeven. Wat een kwetsbare en krachtige poëzie.

In haar debuutbundel werpt Maxime Garcia Diaz nieuw licht op onze tijd. Fysiek, mentaal en digitaal lopen door elkaar. Zorgvuldig opgeborgen woede en verdriet komen, omringd door kransen van hartjes, naar buiten.

4. Peter Terrin, Al het blauw

Ik volg Peter Terrin nu een tijdje en ben er sinds Al het blauw van overtuigd dat hij een van de meest waardevolle Nederlandstalige auteurs van het moment is. Peter Terrin weet als geen ander hoe hij personages gelijktijdig met spanning moet opbouwen.

In Al het blauw doet Simon verwoede pogingen om te ontsnappen aan het leven dat zijn moeder met zorg voor hem heeft uitgestippeld. Zo stopt hij abrupt met studeren en begint een verhouding met een oudere getrouwde vrouw. Zijn zoektocht naar wie hij is botst tegen de grenzen van wie hij kan zijn, en bij de lezer ontbreekt elke hoop op een goede afloop. Lees op onze site Daan Stoffelsens recensie en een fragment.

5. Maxim Osipov, De wereld is niet stuk te krijgen (vertaald door Yolanda Bloemen & Seijo Epema)

Maxim Osipov maakt Russische literatuur weer relevant als vanouds. ‘De wereld is niet stuk te krijgen’ is het bewijs dat literatuur geschikt is om de grieven van een volk uit te drukken. De verhalenbundel loopt over van Russische treurnis en tegenslag, maar daarnaast blijven de personages hoopvol. Vol compassie laat Maxim Osipov zijn personages worstelen met de immer relevante vraag hoe te leven. Al lijkt het soms meer op overleven. Lees op onze site een fragment.

6. Tove Ditlevsen, Afhankelijkheid (vertaald door Lammie Post-Oostenbrink)

Ditlevsen komt in het derde deel van haar autobiografische trilogie volledig tot leven en raakt ons met haar eenvoud en levendigheid. In dit rouwe, ongecensureerde zelfportret word je als lezer meegesleept naar haar ondergang.

In Afhankelijkheid neemt Ditlevsen ons mee in haar zoektocht naar onafhankelijkheid. Ze wenst het onconventionele leven van een schrijfster, en worstelt met de verleiding van pijnstillers – waar haar inmiddels derde huwelijkspartner gewillig in voorziet. Als lezer voel je je betrokken bij het lot van Tove, en elke keer als ze langs een afgrond scheert wil je haar waarschuwen. Lees op onze site ook Ilja Velthuis’ aanbeveling en een fragment uit de roman.

7. Fleur Jaeggy, De gelukzalige jaren van tucht (vertaald door Annegret Böttner & Leontine Bijman)

Ik heb me – eindelijk - gewaagd aan de alom geprezen Fleur Jaeggy. Na de zoveelste lovende recensie heb ik De gelukzalige jaren van tucht gelezen. De waardering bleek terecht! Wat kan Fleur Jaeggy ongelofelijk veel zeggen met weinig woorden.

In De gelukzalige jaren van tucht wordt de lezer meegenomen in de beste jaren van een leven die de hoofdpersoon doorbrengt op een kostschool. Hoewel het dagelijks ritme door niets wordt verstoord, weet Fleur Jaeggy juist uit de afwezigheid van gebeurtenissen een fenomenale roman te destilleren. Lees op onze site een fragment uit de roman.

Wat zijn de ontroerendse boeken van 2021? De top 7 van Emma Honig, boekverkoper bij boekhandel het Martyrium

Delen op

€ 20,00
€ 22,99
€ 21,99
€ 20,99
pro-mbooks1 : athenaeum