3 tips: millennialliteratuur

01 januari 0001
| |

Wat typeert millennialliteratuur? Dat is de vraag die nu vaak wordt gesteld door het groeiend aantal succesvolle millennialschrijvers. Wat maakt de boeken van Sally Rooney zo aantrekkelijk? Een deel van het antwoord ligt in de groeiende afkeer voor ironisch vertellen. Rooneys romans nemen kleine en grote menselijke emoties en gedachten serieus. Dat kan natuurlijk onhandig zijn, denk aan de e-mailcorrespondentie tussen de twee hoofdpersonages in Beautiful World Where Are You, maar het zorgt ook voor herkenning. Dus, voor wie Sally Rooney al heeft gelezen, volgen hier drie boeken van millennialauteurs die net zo goed en herkenbaar zijn. Door Ghizlan El Hachimi.

1. Carmen Maria Machado, Her Body and Other Parties

In deze verhalenbundel, haar debuut, behandelt Machado op schokkende en stimulerende wijze de vrouwenlevens en het geweld waar die vaak mee gepaard gaan. Denk niet dat je bij het lezen van een enkel verhaal de essentie van de bundel kent. Machado experimenteert met sciencefiction, realisme, komedie en horror, waardoor de acht verhalen elk een unieke kijk leveren op vrouw-zijn. Lees dit als je houdt van taal, speelsheid en als je niet altijd hoeft te begrijpen wat er nou precies aan de hand is om van een verhaal te genieten.

2. Otessa Moshfegh, My Year of Rest and Relaxation

Moshfegh staat bekend om haar onsympathieke en grimmige vrouwelijke personages, maar ze heeft zichzelf overtroffen met My Year of Rest and Relaxation (Mijn jaar van rust en kalmte in de vertaling van Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman). Het jaar is 2000 en onze naamloze verteller is slank, knap, hoog opgeleid, rijk en onuitstaanbaar. Maar deze heldin lijdt ook aan een ernstige depressie. Om met de mist in haar hoofd en de leegte in haar hart om te gaan, neemt ze gevaarlijke hoeveelheden pillen om heel lang te slapen. Maar als ze wakker wordt, zal ze merken dat de wereld voor altijd veranderd is. Als je iets wilt lezen dat in de duisternis duikt, raad ik je aan om voor Moshfegh te kiezen. 

3. Ling Ma, Severance

Severance is een sciencefiction-satire die zich afspeelt in een post-apocalyptisch New York. Door een virus stort de samenleving in. We volgen Candace Chen, voorheen onderdeel van de goed geoliede machine van het kapitalisme en werkzaam in een kantoortoren in Manhattan. Na het virus is ze een millennial zonder structuur. Dus terwijl iedereen om haar heen vlucht, besluit Candace te blijven om de verlaten stad te fotograferen. Want ja, een millennial moet natuurlijk altijd wat te doen hebben, toch? En toch kan Candace niet alleen overleven, dus sluit ze zich aan bij een groep mensen onder leiding van Bob. Kan ze Bob wel vertrouwen, of is ze toch beter af in haar eentje? Lees Severance als je de millennialervaring van banaliteit en eentonigheid herkent, of als je gewoon een bizar verhaal met veel humor wil lezen.

 

pro-mbooks1 : athenaeum