3 vragen aan… Nico Dros, auteur van Willem die Madoc maakte

03 mei 2022
| | | | | |

In de aanloop naar de uitreiking van de Libris Literatuurprijs 2022 stellen we 3 vragen aan Nico Dros, een van de kanshebbers met zijn grote historische roman Willem die Madoc maakte. 3 vragen, waarin de lezer Nico Dros naarboven komt.

N.B. Lees ook een fragment uit Willem die Madoc maakte. De roman behaalde ook de shortlist van De Boon en was het favoriete boek van 2021 van winkelchef Roel Salemink.

Wat was het eerste boek dat je las?

Ik was acht jaar, zat in de derde klas (groep 5). Voor het eerst kregen we het vak geschiedenis. De meester gaf deze lessen aan de hand van een boek met de titel: Wat het hunebed vertelde, geschreven door S. van der Werff en S. Woudsma. Een moegedwaalde zwerver met een viool gaat tegen een steen van een hunebed zitten en valt in slaap. Het hunebed fluistert hem het verhaal in van onze geschiedenis, te beginnen in de oertijd. Even later draven we met enkele jagers achter een wilde wisent aan. Toen we in juni het laatste hoofdstuk bespraken had ik het boek al drie keer gelezen. En in de vierde klas kregen we deel 2 ervan uitgereikt. Een droomverhaal dat me nooit heeft losgelaten.

Welk boek heeft je leven veranderd?

Het lezen van Gabriel García Márquez’ roman Honderd jaar eenzaamheid in 1980 was werkelijk een begoochelende ervaring. Na lezing van deze bizarre familiegeschiedenis vonkte en sprankelde mijn geest. Er wordt in dit epos enorm veel aangericht door personages die dankzij hun onstuimige en hersenschimmige natuur overlopen van dadendrang. En dan die gespierde, barokke zinnen waarin dit verhaal gestalte krijgt. Zo kon je dus ook schrijven.

Lees op onze site de toelichting van vertaler Mariolein Sabarte Belacortu op Honderd jaar eenzaamheid.

Welk boek had jezelf willen schrijven?

Van de nu al monumentale roman M van de Italiaanse schrijver Antonio Scurati zijn inmiddels twee delen verschenen, en er zullen er nog twee volgen. M is niemand minder dan de dictator Benito Mussolini, zoon van de eeuw en man van de voorzienigheid, en naar verwachting ook: man van de oorlog en de ondergang. Deze tot in de kleinste details gedocumenteerde roman over Mussolini en zijn broeders in het kwaad schetst een indringend, overweldigend beeld van de Italiaanse geschiedenis tussen 1915 en 1945. Scurati geeft adelaarsvleugels aan het genre van de non-fictieroman.

Lees op onze site een fragment uit M. De zoon van de eeuw en M. De zoon van de voorzienigheid.

pro-mbooks1 : athenaeum