4 vragen aan... Miriam Rasch, voorzitter jury Belangrijkste Boek van het Jaar

23 mei 2022
| | | | | |

Nu de longlist voor de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar bekend is, met boeken van onder anderen Caroline de Gruyter, Jesse Frederik, Beatrice de Graaf, Warna Oosterbaan en Roline Redmond, stellen we juryvoorzitter Miriam Rasch, tevens auteur van het essay Autonomie en winnaar van de Socratesbeker van vorig jaar, 3 vragen en een bonusvraag. Welk boek dringt ze op aan haar vrienden? Welk boek veranderde haar leven? Welk boek herleest ze? Vragen over belangrijke boeken.

N.B. Lees Miriam Rasch' besprekingen voor Athenaeum.nl, en fragmenten uit Frictie en Zwemmen in de oceaan.

Welk boek dring je op aan je vrienden?

Jaguarman van Raoul de Jong is zo'n boek dat ik aan meerdere mensen heb aangeraden of cadeau gedaan, en steeds om andere redenen. Omdat het gaat over geschiedenis, of juist over identiteit, of Suriname, of Rotterdam, of over een relatie met een vader, of... Een magisch boek. 
Bekijk Raoul de Jongs nachtkastje op onze site.

Welk boek heeft je leven veranderd?

Er zijn er meerdere, maar Het zijn en het niet van Jean-Paul Sartre, met zijn strenge opdracht zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, kwam precies op het moment dat ik het nodig had (en in die vormende studiejaren waarin boeken nog je leven weten te veranderen). Het heeft een grote invloed gehad op wie ik ben of wil zijn, en ook op mijn interesse in een onderwerp als autonomie.

Welk boek herlees je ieder jaar?

Er is geen enkel boek dat ik elk jaar herlees, maar er zijn wel van die teksten waar je steeds weer naar terugkeert om te bladeren, passages op te zoeken en geïnspireerd te raken. Wayward Lives, Beautiful Experiments van Saidiya Hartman is er zo een. Vanuit de archieven brengt ze jonge zwarte vrouwen tot leven die begin twintigste eeuw hun eigen pad wilden bewandelen. Vergeten, maar rijke geschiedenissen van vrijheidsdrang en onderdrukking.

Waar genoot je het meeste van tijdens het werken aan dit boek?

Het idee om met het zelfhulpgenre te gaan werken heeft me veel plezier gegeven. Zelfhulp om autonoom te worden, dat is toch gewoon grappig? Het hielp me lichtheid te geven aan zo'n zwaar onderwerp. Bovendien zet het werken vanuit de vorm de dingen voor mij op scherp. Uiteindelijk is het idee een eigen leven gaan leiden en heeft het de inzet van het boek bepaald. Ik beschouw Autonomie, een zelfhulpgids inmiddels als een strijdvaardige titel.

4 vragen aan... Miriam Rasch, voorzitter jury Belangrijkste Boek van het Jaar

Delen op

€ 16,99
€ 9,99
€ 22,99
€ 11,99
€ 20,99
€ 23,99
€ 11,99
€ 59,99
pro-mbooks1 : athenaeum