Anton Wachterprijs 2022 voor Simone Atangana Bekono

26 mei 2022
| | | |

Simone Atangana Bekono wint de Anton Wachterprijs 2022 voor haar romandebuut Confrontaties! Dat werd vandaag bekendgemaakt.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandstalig prozadebuut. De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon uit een romancyclus van Simon Vestdijk, bestaat sinds 1977 en werd eerder onder meer gewonnen door Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda, Niña Weijers, Roos van Rijswijk (2016), Ellen de Bruin (2018) en Annemarie Haverkamp (2020).

De jury noemt Confrontaties volgens De Leeuwarder Courant ‘een daverende roman met details die je bijblijven’ en prijst ‘de knappe compositie en uitgekiende vertelstijl die zowel direct is als suggestief’

Lees op onze site een fragment uit Confrontaties en lees de recensie door Daan Stoffelsen.

Dit was de shortlist. Van de genomineerden won Lale Gül al de NS Publieksprijs (ze stond ook op de longlist van De Boon), stond Simone Atangana Bekono al op de shortlist van de Libris Literatuurprijs, Jilt Jorritsma op de longlist van de Libris, en Tobi Lakmaker op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs.

De prijs wordt 25 juni uitgereikt.

pro-mbooks1 : athenaeum