C. Buddingh'-prijs 2022 voor Maxime Garcia Diaz

13 juni 2022
| | |

De C. Buddingh'-prijs 2022 gaat naar Maxime Garcia Diaz voor Het is warm in de hivemind. Dat werd dit weekend tijdens Poetry International bekendgemaakt.

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh'-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Met de prijs beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh'-Prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Marieke Lucas Rijneveld behoren tot de laureaten. In 2018 won Radna Fabias de prijs, in 2019 Roberta Petzoldt, in 2020 Jens Meijen en in 2021 Wout Waanders.

De jury prijst Het is warm in de hivemind als bundel die alleen nu geschreven had kunnen worden. Met taal als het internet zelf, bij vlagen psychedelisch, vol memes, emoji, reclames en zijpaden, heeft Maxime Garcia Diaz een spannende bundel afgeleverd. Ze treedt er ver buiten de gebaande paden van de poëzie mee, wat de poëziewereld ongetwijfeld zal opdelen in lovers en haters.

'Krachtige passages geven de lezer houvast en zin om verder te scrollen, swipen en surfen.'

Diaz dicht onder andere over de problematische verhouding die jonge meisjes en vrouwen van nu met hun lichaam hebben en over het gebrek aan contact. De gedichten bulken van de referenties aan de popcultuur, maar verwijzen ook naar dichters en schrijvers zoals Allen Ginsberg, Sylvia Plath en Virginia Woolf. De jury roemt het activistische karakter van Maxime Garcia Diaz:

'Het is warm in de hivemind is een debuut dat de lezer eens flink door elkaar schudt.'

Eerder al noemde Alfred Schaffer in De Groene Amsterdammer de bundel 'hét debuut van 2022' ('Deze poëzie is spannend, fris, zelfbewust en zeker niet ‘poëtisch’. Veel teksten spelen zich af in de virtuele ruimte, die echter geen vluchtroute is uit de prangende werkelijkheid. En dan die verbetenheid, de ironie, die niet te missen woede.'), en Marjoleine de Vos kende in NRC Handelsblad vijf ballen toe: 'Dit is een bundel die constant onder spanning staat, met fenomenen die vreemd kunnen lijken, maar die bestáán, zoals "xenofeministen", die radicaal en duidelijk zijn in wat we nodig hebben om de vrouw een stevige positie te geven.'
De bundel was al een van de ontroerendste boeken van 2021 volgens collega Emma Honig: 'Wat een kwetsbare en krachtige poëzie.' En in de eindejaarslijstjes kwam Het is warm in de hivemind tweemaal voor. Dieuwertje Mertens noemde het in Het Parool 'een van de origineelste dichtbundels van het afgelopen jaar', en Sam De Wilde in De Standaard 'de boeiendste bundel van het jaar'.

Dit was de shortlist:

pro-mbooks1 : athenaeum