De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens Annick van Kessel

04 november 2022
| | | | | | | |

Wat zijn de beste kinderboeken aller tijden? Na een succesvolle eerste editie in 2021 organiseert De Grote Vriendelijke Podcast een nieuwe verkiezing voor De Grote Vriendelijke 100. Stemmen kan nog tot en met zondag 6 november. Onze kinderboekenexperts vertellen over hun eigen keuzes. Vandaag de kinderboekenverkoper van Boekhandel Van Rossum, Annick van Kessel.

Bekijk ook de Grote Vriendelijke 5 van Haarlemse kinderboekenverkoper Susanne van der Klei en webredacteur en kinderboekenrecensent Daan Stoffelsen. En de lijst van 2021.

Paul Biegel, De kleine kapitein

De kleine kapitein is een van de boeken die ik me met heel veel plezier herinner uit mijn jeugd. Mijn moeder las hem voor aan mij en m’n zusje, en toen ze het boek een paar jaar later aan mijn broertjes voorlas luisterde ik weer mee. De wilde avonturen, de mogelijkheden van de kapitein om met zijn schip overal naar toe te reizen, spannend en speels beschreven door Biegel. Ik heb zin om het binnenkort te herlezen!

Anna Woltz, De tunnel

Dit boek van Anna Woltz greep me erg aan. Het is het verhaal van de kreupele veertienjarige Ella, die na een jaar ziekte klaar is om aan de rest van haar leven te beginnen, maar dan begint de Tweede Wereldoorlog. Het is niet alleen het verhaal van Ella; terwijl ze elke nacht met haar familie schuilt voor de bommen in de Londense metrotunnels ontmoet Jay en Quinn. Het is een boek over opgroeien en alles wat daar in de pubertijd bij hoort, verliefdheid, onzekerheid. Tegen de achtergrond van de oorlog. Mooi en schrijnend, en belangrijk.

Lees op onze site een fragment uit De tunnel en de aanbeveling door Annick van Kessel & Susanne van der Klei.

Erna Sassen, illustraties Martijn van der Linden, Zonder titel

Een prachtig en actueel boek over Joshua en zijn beste vriendin Zivan. Zivan is met haar familie teruggekeerd naar Iran, en Joshua weet niet hoe hij zonder haar verder moet. Joshua heeft het moeilijk op school, en met de scheiding van zijn ouders. De uitlaatklep van Joshua is de tekeningen die hij maakt (prachtige illustraties van Martijn van der Linden). Een prachtig en rauw boek, waarin Sassen een raak en ontroerend beeld neerzet van een puber. Er wordt niet uitgebreid ingegaan op cultuurverschillen en aanverwante zaken, maar zijdelings komt dit wel aan de orde. Gelukkig valt er ook wat te lachen, het bezoek met Joshua’s klas aan het museum is hilarisch beschreven. Een boek dat je aanzet tot nadenken, en Erna Sassen weet ook precies de juiste manier van schrijven te vinden om jongeren aan te spreken.
En het bevat belangrijke actuele onderwerpen.

Lees Elly Ooms' bespreking van Zonder titel en een fragment.

Jan Terlouw, Koning van Katoren

Net als De kleine kapitein is Koning van Katoren een boek uit mijn jeugd waar ik nog altijd met veel plezier aan terugdenk. Ik heb het boek meerdere keren gelezen tijdens mijn jeugd. Ik was uiteraard ook niet gelukkig met de verfilming uit 2012, want in mijn hoofd zag de wereld van het boek er heel anders uit. Maar juist door de tegenvallende film ben ik het boek nog meer gaan waarderen. Het is spannend, avontuurlijk, een avonturenverhaal voor en van alle tijden. Nog steeds raad ik het met plezier aan in de winkel.

Pieter Koolwijk, illustraties Linde Faas, Gozert

Gozert is de Gouden Griffelwinnaar van 2021, en net als De tunnel vind ik dit een belangrijk boek. Het gaat over anders zijn, en je anders voelen, en dat dat moeilijk is voor zowel de hoofdpersoon Ties, als voor zijn omgeving. Ties heeft namelijk een nogal levendige fantasie, en hij heeft ook een beste vriend, Gozert, die alleen hij kan zien. Hierdoor gaan er soms dingen mis, en zorgt Ties samen met Gozert voor chaos en ongelukken. Naast dat het boek aandacht geeft aan dat het voor de omgeving af en toe lastig is om hiermee om te gaan - de ouders van Ties willen dat Gozert verdwijnt, en maken daarin een nogal ingrijpende keuze- is het vooral ook een ode aan de fantasie, en dat fantasie en verbeelding heel belangrijke dingen zijn. Ties beleeft samen met Gozert de wildste avonturen en durft een hoop meer door zijn beste vriend.

Lees Elisabeth Velthuis en Elly Ooms over Gozert.

 

De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens Annick van Kessel

Delen op

€ 16,99
€ 17,99
€ 16,99
€ 16,99
€ 25,99
pro-mbooks1 : athenaeum