De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens ​​​Joan Windzak

21 november 2022
| | | | | | | | | |

Wat zijn de beste kinderboeken aller tijden? Na een succesvolle eerste editie in 2021 organiseert De Grote Vriendelijke Podcast een nieuwe verkiezing voor De Grote Vriendelijke 100. Stemmen kan niet meer, maar we verheugen ons wel op de uitslag overmorgen. Onze kinderboekenexperts vertellen over hun eigen keuzes. Vandaag onze kinderboekenverkoper in Zuidoost, Joan Windzak - die al in de aftrap van de verkiezing een Klein Vriendelijk Pleidooi hield.

Bekijk ook de lijstjes van Haarlemse kinderboekenverkoper Susanne van der Klei, Annick van Kessel, de kinderboekenverkoper van Boekhandel Van Rossum en webredacteur en kinderboekenrecensent Daan Stoffelsen. En bekijk de lijst van 2021.

Jessica Love, Julian is een zeemeermin (2019)

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was…
Hij heeft maar één grote wens: zeemeermin worden. Julian is een zeemeermin is een prachtig verhaal over jezelf mogen zijn en onvoorwaardelijke liefde.  Over de bijzondere band tussen een jongen en zijn oma. De auteur gebruikt vooral de prachtige illustraties vol details om het verhaal te vertellen. Daardoor laat ze veel van de invulling over aan de lezer.

Zindzi Zevenbergen, illustraties Brian Elstak & Hedy Tjin, Lennox en de gouden sikkel (2021)

Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Als hij op een dag het gelukshangertje vindt, in de vorm van een gouden sikkel, dat zijn vader altijd om zijn nek heeft en nooit af doet, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Maar als hij daar eenmaal aankomt, blijkt hij de hanger onderweg kwijtgeraakt te zijn…

Bijzonder vind ik hoe de kenmerken van een zeldzame ziekte (sikkelcelziekte) als vertrekpunt worden gebruikt voor de magische wijze waarop het boek wordt uitgewerkt. Hoe meer je weet van de ziekte, hoe meer je ook ziet/ontdekt in het verhaal. De tekeningen van Hedy Tjin en Brian Elstak lopen in elkaar over en vormen samen met de lay-out van de tekst, die soms van horizontaal naar verticaal springt, een krachtige aanvulling op de tekst.

Yorick Goldewijk, Films die nergens draaien (2021)

Films die nergens draaien (Gouden Griffel 2022) is een pakkend en ontroerend verhaal, over het twaalfjarige meisje Cato, wier moeder bij haar geboorte is overleden. Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop, besluit ze daar een kijkje te nemen en ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is. Een magisch verhaal dat van begin tot eind verwondering oproept. Een prachtig boek over gemis en verdriet maar vooral ook over hoop.

Jordan Scott & Sydney Smith, vertaling Edward van de Vendel, Ik praat als een rivier (2021)

Elke ochtend word ik wakker met de geluiden / van woorden overal om me heen. / En ik kan ze niet allemaal zeggen.

Ik praat als een rivier gaat over een jongen die zich buitengesloten voelt op school omdat hij stottert en zich niet kan uiten zoals hij zou willen. Zijn vader neemt hem na schooltijd mee naar de rivier en laat hem zien dat zijn woorden te vergelijken zijn als het stromen van het water: ‘Het borrelt, het wervelt, het woelt en het raast.’ De illustraties van Sydney Smith zijn prachtig en tillen het verhaal naar een hoger niveau.

Daan van der Valk tipte Ik praat als een rivier eerder als cadeautip.

Joanna Ho, illustraties Dung Ho, vertaling Wiwi Cao, Ogen die schitteren in de hoekjes (2021)

Ogen die schitteren in de hoekjes is een ode aan Aziatische representatie. Het gaat over het leren liefhebben en vieren van je Aziatische ogen;  een viering van diversiteit. Een jong Aziatisch meisje merkt dat haar ogen er anders uitzien dan die van haar leeftijdsgenoten, die, grote, ronde ogen en lange wimpers hebben.
Zij heeft dezelfde ogen als die van haar moeder, haar grootmoeder en haar zusje. Ze hebben ogen die in de hoeken kussen en gloeien als warme thee, rimpelen tot maansikkels, en zijn gevuld met verhalen uit het verleden en hoop voor de toekomst.
Het meisje leert door de ogen van haar moeder en grootmoeder (letterlijk) haar eigen schoonheid  herkennen.
Ogen die schitteren in de hoekjes is een verhaal van zelfacceptatie en respect voor je afkomst.

pro-mbooks1 : athenaeum