Een hele goede scandithriller en de nieuwe Oek de Jong - de cadeautips van Ilja Velthuis, boekverkoper bij Athenaeum Haarlem

01 december 2022
| | |

Tijdens de feestdagen geef je natuurlijk een boek cadeau. Om je te helpen bij je keuze delen onze boekverkopers hun cadeautips. Ditmaal Ilja Velthuis, boekverkoper bij Athenaeum in Haarlem

Christoffer Carlsson, De brandende zon (vertaling Neeltje Wiersma)

Vroeger was ik een fervent thrillerlezer, de laatste jaren werd dat minder, tot ik recentelijk De brandende zon van Christoffer Carlsson in handen kreeg. Dit boek bezorgde me een leessensatie zoals ik lang niet gehad heb. In essentie lijken alle thrillers op elkaar: er worden moorden gepleegd, iemand moet die oplossen. Carlsson werkt de vraag wie twee jonge meisjes vermoord heeft, en waarom, heel goed uit. Hij heeft veel aandacht voor de psychologie van de personages, en de plot is overtuigend en geloofwaardig. Bovendien blijft de toedracht tot vlak voor het einde ongewis. Een heerlijke  Scandithriller in de traditie van Mankell en Nesser.

Oek de Jong, Man zonder rijbewijs

Wat betekent het om op je 66ste je rijbewijs te halen, en lukt dat überhaupt nog? In zijn memoir beziet Oek de Jong Amsterdam – vanuit de auto – met andere ogen dan voorheen; er opent zich een nieuwe wereld vanaf zijn plek aan de bestuurderskant. Hij blikt terug op zijn komst naar de hoofdstad en haalt herinneringen op aan zijn jeugd in Zeeland. Daarbij realiseert hij zich hoe groot de invloed van het (moeizame) huwelijk van zijn ouders op zijn leven is geweest. Nu zij beiden zijn overleden kan hij ze evengoed met mildheid bezien. In zijn soepele stijl vormt hij dit alles tot een overtuigend en prachtig geheel.

Claire-Louise Bennett, Kassa 19 (vertaling Karina van Santen en Martine Vosmaer)

Claire Louise Bennett heeft mijn ideeën over schrijven diepgaand beïnvloed. In haar boek Kassa 19 demonstreert ze wat je met taal kunt doen: heel lange alinea's zonder onderbreking, wisselen van perspectief soms zelfs binnen de alinea, kleine gebeurtenissen heel uitgebreid, soms pagina's lang beschrijven, en aan de grote zaken in vogelvlucht voorbijscheren. Dit alles op zo'n manier dat je als lezer wordt meegenomen in een overtuigende en hypnotiserende stroom. Niet eerder las ik een auteur die zo fysiek en zintuigelijk schrijft over zaken die een vrouwenleven betreffen, concreet en direct en dan weer fantasievol als in een sprookje. Ze schrijft over de reizen die ze maakt, de boeken die ze leest, en de mensen die ze ontmoet. Alles bestaat naast elkaar en heeft evenveel waarde. Het leven vanuit een vrouwelijk perspectief en daarin niets onbenoemd laten. Een bijzonder indrukwekkend boek. 

Lees op onze site een fragment uit Kassa 19.

Ilja Velthuis schrijft als Ilja Marie korte verhalen op haar website www.eenleveninscenes.com.

pro-mbooks1 : athenaeum