Het ultieme bomenboek en nog 3 cadeautips van Daan van der Valk

01 december 2022
| | | | | | |

Tijdens de feestdagen geef je natuurlijk een boek cadeau. Om je te helpen bij je keuze delen onze boekverkopers hun cadeautips. Vandaag: Daan van der Valk, boekverkoper at large: ‘Ik kies dit jaar voor groene feestdagen met vier bijzondere “groene” boeken. Een ultiem bomenboek, een boek over dieren die hetzelfde gedrag vertonen als mensen, een no waste Groenteboek en tot slot een boek over heilzame planten met recepten van Joris Bijdendijk.’

Arjan Postma, Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen

Arjan  Postma is misschien wel de bekendste boswachter van Nederland en een graag geziene gast op radio en tv. Bovendien is hij een meesterverteller. Buiten met je hond is een van zijn bekendste boeken. In Hoe een gekke mier de wereld kan veranderen verzamelde hij verhalen over de soms wonderbaarlijke overeenkomsten tussen mens en dier. Het titelverhaal gaat over een mier die nu juiste eens niet met de massa meeloopt, een einzelgänger.  Andere verhalen gaan over de puberteit, empathie en zintuigen. Dieren en mensen hebben veel gemeen, ontdek je met dit leerzame en vermakelijke prachtboek!

Sophie Gordon, No waste groenten

100% vegetariër zal ik vrees ik nooit worden, maar ik kook wel steeds meer met alleen groenten. In het enorme aanbod kookboeken voor vegetariërs en veganisten is No waste groenten van Sophie Gordon een echte aanrader. Sophie Gordon is receptontwikkelaar voor merken als Quaker Oats, Sainsbury’s, Coconut Collaborative en Herbs Limited. Daarnaast schrijft ze voor media als Vegan Life, Cook Vegan, Free People en Well to Do London. In No waste groenten, haar eerste kookboek, staan 130 recepten gerangschikt per seizoen. Wat dit boek uniek maakt is dat je helemaal niks van de groenten hoeft weg te gooien, je kan alles gebruiken. Ook krijg je goede bewaartips. En meer dan duurzaam groentenboek, kortom!

Paul Smith, Bomen

Over bomen worden veel boeken gemaakt, maar deze deze mooie gebonden uitgave, eenvoudigweg Bomen getiteld, van Paul Smith is met met 320 pagina’s en meer dan 450 afbeeldingen en infographics misschien wel het ultieme bomenboek. Alle aspecten komen aan bod, van de ontstaansgeschiedenis van de verschillende soorten tot de ingewikkelde bastpatronen en de structuur van wortels en takken. Een rijk, toegankelijk boek dat ook de cruciale relatie tussen bomen, dieren en mensheid uitvoerig toelicht.

Joris Bijdendijk en Wouter Bijdendijk, Plantkracht

Ik ben een groot fan van de kookboeken van Joris Bijdendijk. Joris heeft samen met zijn broer Wouter, die antropoloog is en al jaren onderzoek naar de eeuwenoude band tussen mens en natuur, het boek Plantkracht gemaakt, over de heilzame kracht van planten. Wouter Bijdendijk beschrijft zo’n dertig veelal lokale planten en paddenstoelen die het immuunsysteem, de algehele gezondheid, het uithoudingsvermogen, de spijsvertering, de vitaliteit en het brein ondersteunen. Elk van deze heilzame planten is door sterrenchef Joris Bijdendijk voorzien van twee vegetarische recepten. Plantkracht is een uniek boek van twee gepassioneerde broers. De persoonlijke zoektocht van Wouter naar geneeskrachtige planten in combinatie met de toprecepten van Joris maakt dit een meer dan uniek boek! Echt lekker eten en ook nog eens goed met je gezondheid bezig zijn kan heel goed samengaan.

pro-mbooks1 : athenaeum