Jan Wolkersprijs 2022 voor Tijs Goldschmidt

24 oktober 2022
| | |

De Jan Wolkersprijs 2022 gaat naar Tijs Goldschmidt voor zijn essaybundel Wolven op het ruiterpad. Over mensen en andere roedeldieren! Dat werd gisteren bekendgemaakt bij Vroege Vogels.

De Jan Wolkersprijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 23 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels. Eerdere winnaars van de prijs zijn: Hans Mulder (2021), Valerie Trouet (2020), Marente de Moor met Foon (2019, fragment), Menno Schilthuizen, Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen, De kinderen van de nacht (2017, onze recensie), Albert Beintema, De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a., Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder, De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest, Spinder (2013). In 2017 ontving schrijver Koos van Zomeren een oeuvreprijs.

Lees op onze site een fragment uit Wolven op het ruiterpad.

De jury, bij monde van juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen:

 ‘Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu - en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: “Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen.”

[Wolven op het ruiterpad is] een boek waar de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt. Een boek dat je meeneemt en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl.’

Dit was de shortlist:

pro-mbooks1 : athenaeum