Marjolijn van Heemstra wordt de nieuwe stadsdichter van Amsterdam

22 januari 2022
| |

Vandaag maakte Het Parool bekend dat Marjolijn van Heemstra Gershwin Bonevacia zal opvolgen als Stadsdichter van Amsterdam!

De stadsdichter van Amsterdam is aangesteld door Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en wordt financieel gesteund door gemeente Amsterdam, De Kleine Komedie en de SLAA. Het Parool is vaste mediapartner en publiceert de gedichten van de stadsdichter.

Uit het interview dat Marjolijn de Cocq met Van Heemstra afnam:

‘Ik zou ook willen schrijven over de ­lijnen van liefde die door de stad lopen. Ik zie heel veel mensen die zich hard maken voor anderen, mensen die elkaar zo belangeloos vasthouden. Dat zie ik in mijn buurt en dat is vast ook zo op de witte plekken op mijn kaart van Amsterdam die ik wil leren kennen. Er is de afgelopen periode heel veel verloren gegaan, maar het is ook jammer hoe weinig wordt getoond hoeveel er ook wordt vastgehouden en omarmd.’ 

En haar eerste stadsgedicht, gepubliceerd op Gedichtendag, 27 januari, in Het Parool, begint zo:

Verontrustend warm begint de eerste maand
van de zoveelste jaren twintig in de stad die
in de kleine ijstijd tot bloei kwam.

Onder de eerdere Stadsdichters zijn K. Schippers, Anna Enquist, Menno Wigman, F. Starik, Robert Anker en Adriaan Jaeggi.

We publiceerden voor uit Van Heemstra's dichtbundel Reistijd, bedtijd, ijstijd. Lees ook een fragment uit Van Heemstra's non-fictieboek In lichtjaren heeft niemand haast. Het staat ook op de eindejaarslijstjes, zoals van boekverkoper Roel Salemink - en werd uitgeroepen tot NPO Radio1-non-fictieboek van het jaar 2021.  En we bespraken Van Heemstra's roman En we noemen hem, dat ook met de BNG Bank Literatuurprijs bekroond werd, en waaruit we voorpubliceerden.

Lees van Bonevacia poëzie uit zijn bundel Toen ik klein was, was ik niet bang op onze site, en een gedicht uit de bloemlezing Hardop, beluister onze poëziepodcast met hem en lees zijn jubileumgedicht 'Grote tempel'.

pro-mbooks1 : athenaeum