Max Velthuijsprijs 2022 naar Philip Hopman

07 juli 2022
| | |

De Max Velthuijsprijs 2022 is toegekend aan Philip Hopman voor zijn illustratie-oeuvre, met boeken van onder anderen Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt. Dat maakt de organisatie vanochtend bekend.

De Max Velthuijsprijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Er is een bedrag aan verbonden van € 60.000,- en de laureaat ontvangt daarnaast een oorkonde en een beeldje van Kikker, Velthuijs’ bekendste verhaalfiguur. De eerdere laureaten zijn Mance Post (2007), Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013), Dick Bruna (2016) en Sylvia Weve (2019).

Op onze site hebben we te weinig aandacht besteed aan Hopmans oeuvre, maar wel Boer Boris, een paard voor Sinterklaas besproken.

De jury (Gerlien van Dalen, Edward van de Vendel, Ludwig Volbeda, Sylvia Weve en Wieteke van Zeil (voorzitter)):

‘Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met een tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben, een illustrator bovendien die nergens voor terugdeinst. Hij durft technisch moeilijke composities aan, zowel wat betreft details als abstracties, kleur, diepte en driedimensionaliteit.’
pro-mbooks1 : athenaeum