Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar naar Tom Naegels

20 september 2022
| | | |

Het Belangrijkste Boek van het Jaar is geschreven door Tom Naegels: Nieuw België, een migratiegeschiedenis. Dat maakte de organisatie zojuist bekend.

De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar is een jaarlijkse prijs voor non-fictie. Het belangrijkste boek is een boek dat je nu moet lezen om deze tijd te begrijpen; het is relevant, invloedrijk en biedt een nieuw perspectief, het brengt een maatschappelijke discussie op gang, legt een ontwikkeling bloot of brengt iets nieuws aan het licht, en het is niet alleen diepgaand onderzocht, maar ook nog eens uitstekend opgeschreven: meeslepend en origineel. De prijs, waaraan het Nederlands Letterenfonds, het Lira Fonds en anonieme donateurs bijdroegen, bedraagt € 15.000.

Dit eerste jaar bestaat de jury uit Nadia Bouras, Ivan De Vadder, Miriam Rasch (voorzitter, lees hier 4 vragen aan...), Karel Degraeve en Saskia De Coster. De jury schreef:

‘Met een kritische, empathische, en nooit vooringenomen blik beschrijft Tom Naegels hoe in de loop van de twintigste eeuw migratie in West-Europa werd vormgegeven, door de politiek en onder druk van werkgevers die goedkope arbeidskrachten verlangden voor vaak hard fysiek, weinig aantrekkelijk werk. Naegels schreef een grondig geresearcht, meeslepend verteld en prachtig uitgegeven boek dat ook buiten ‘Nieuw België’ brede weerklank verdient.

Er zijn maar weinig debatten die zo vaak terugkomen als het migratiedebat. Feitelijk verdwijnt het debat hierover nooit van het toneel, zowel in België als in Nederland. Op basis van een gedegen onderzoek reconstrueert Tom Naegels de migratiegeschiedenis van België. Uit soms gortdroog archiefmateriaal vist hij juist dat ene menselijke verhaal dat alles duidelijk maakt. Naegels levert daarmee de broodnodige historische basis voor de hedendaagse discussie over migratie. Een gedeelde geschiedenis die iets vertelt over het gedeelde heden.’

Dit was de shortlist:

Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar naar Tom Naegels

Delen op

€ 34,99
€ 25,99
pro-mbooks1 : athenaeum