Van Elin Wägner tot Moshin Hamid: 3 geëngageerde cadeautips van Lynn van der Zaag

22 november 2022
| | |

Tijdens de feestdagen geef je natuurlijk een boek cadeau. Om je te helpen bij je keuze delen onze boekverkopers hun cadeautips. Deze keer: boekverkoper Lynn van der Zaag (Athenaeum Boekhandel Spui) over haar favoriete geëngageerde romans van 2022.

Elin Wägner, Mannen en andere tegenvallers (vertaling Geri de Boer)

Mannen en andere tegenvallers speelt zich af in Stockholm, begin 1900: vier vrouwen wonen noodgedwongen samen. Samen klagen ze dan ook solidair over de erbarmelijke omstandigheden op hun werk: tot hun verbolgenheid worden ze vele malen minder betaald dan de mannen! En die mannen gedragen zich ook nog eens akelig opdringerig. De paradox van zelfstandig willen zijn, maar eigenlijk een man nodig hebben voor een prettig leven, schuurt en schrijnt. Mannen en andere tegenvallers (Norrtullsligan (1908) is in de onderstroom een aanklacht, maar bovenal is het dolle pret om dit te lezen.

Peter Zantingh, Tussentijds

Na zijn vorige boek, Na Mattias (lees hier een fragment), een mozaïekvertelling, ben ik zonder meer fan van Zantingh. In Tussentijds worstelt de jonge vader Robin met de vraag hoe ethisch verantwoord het is om een kind op de wereld te zetten in tijden van desastreuze klimaatverandering, en hoe hij zich verhoudt tot zijn vriendin met kinderwens en zijn vader met dementie. Zijn thema’s zijn universeel en hoogst actueel, zijn subtiliteit en beweging prettig verwarrend.

Mohsin Hamid, De laatste witte man (vertaling Saskia van der Lingen)

Na het succes van Exit West is dan nu hier Hamids nieuwste roman, een gedachtenexperiment in een boek gegoten – een boek dat stemt tot nadenken. In een fictieve maatschappij veranderen de witte mensen van huidskleur: op een zeker moment ontwaken zij als zwarte mensen. Dit zorgt voor onrust en gruwen – maar waarom, eigenlijk? De laatste witte man geeft geen antwoord, maar is een portret van Anders en Oona, die elkaar vinden te midden van de maatschappelijke veranderingen.

Lees op onze site een fragment uit The Last White Man en De laatste witte man.

pro-mbooks1 : athenaeum