Van Kate Zambreno tot Annie Ernaux: 5 boeken over schrijven & schrijverschap, door Romy Day Winkel

24 november 2022
| | | | | |

Tijdens de feestdagen geef je natuurlijk een boek cadeau. Om je te helpen bij je keuze delen onze boekverkopers hun cadeautips. Romy Day Winkel, boekverkoper Nederlandse literatuur op het Spui, koos een vijftal boeken over lezen, schrijven & schrijverschap.

Kate Zambreno, Drang (vertaling Nicolette Hoekmeijer)

In Drang lezen we over de totstandkoming van het boek zelf. Dat gebeurt met horten en stoten, waarover we lezen via referenties aan Robert Walser, Rilke, en correspondenties met bevriende schrijvers. Het boek neemt de vorm aan van een dagboek, waardoor Zambrano een intieme leeservaring creëert. Het is autofictie die zichzelf van binnenuit opeet. Een bijzonder vormexperiment en een aanrader voor iedereen die van schrijven of van een schrijver houdt.

Amina Cain, A Horse at Night: On Writing

Amina Cain bepleit, met literaire omwegen via Marguerite Duras, Renee Gladman en Virginia Woolf, dat het leven en het schrijven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze besteed aandacht aan de ruimtes die wij (kunnen) inrichten voor het lezen en schrijven: de manier waarop een huisdier daar een rol in kan spelen en historisch gezien in heeft gespeeld; hoe het toevoegen van een tekening aan een tekst soms nodig blijkt te zijn; en onder welk licht we het best kunnen genieten van een boek of schrift.

Elisabeth Lockhorn, Andreas Burnier: Metselaar van de wereld

In deze biografie neemt Elisabeth Lockhorn ons mee in het leven van schrijver Andreas Burnier: een schrijver die tijdens leven en dood als queer icoon van de Nederlandse letteren wordt beschouwd. Lockhorn schrijft over de manier waarop Burniers onderduiken in de Tweede Wereldoorlog haar leven en haar latere schrijven drastisch heeft beïnvloed en hoe ze tegen de heilige huisjes rondom genderidentiteit, feminisme en euthanasie aan heeft geschopt. Een indrukwekkend inkijkje in een bevlogen leven.

Lees op onze site een fragment uit Metselaar van de wereld.

Jjjjjerome Ellis, The Clearing

Dichter en muzikant Jjjjjerome Ellis neemt de lezer mee in zijn manier van schrijven die gevormd is door zijn stotteren. Dat levert experimentele concrete poetry op en laat licht schijnen op de manier waarop onze manier van praten het schrijven binnen sijpelt.

Annie Ernaux, Getting Lost (vertaling Alison L. Strayer)

In Getting Lost, recent uit het Engels vertaald vanuit het Franse Se perdre, is een dagboek waarin Ernaux haar affaire met een Russische diplomaat uiteenzet. Door haar grondige uiteenzetting van de gulzigheid die komt kijken bij verliefd zijn lijkt het in eerste instantie alsof ze door hem in de greep gehouden wordt. Maar een genereuzere lezing van dit boek zorgt juist voor het besef hoeveel kracht er van zo’n sterk verlangen uit kan gaan.

Van Kate Zambreno tot Annie Ernaux: 5 boeken over schrijven & schrijverschap, door Romy Day Winkel

Delen op

€ 24,50
€ 20,99
€ 29,99
€ 17,99
€ 10,99
pro-mbooks1 : athenaeum