Van Paul B. Preciado tot Akwaeke Emezi: 5 queer cadeautips van ​​​Bart Nijensteen, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost

13 december 2022
| | | | |

Tijdens de feestdagen geef je natuurlijk een boek cadeau. Om je te helpen bij je keuze delen onze boekverkopers hun cadeautips. Ditmaal tipt Bart Nijensteen, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost, 4 queer boeken en een tijdschrift.

Paul B. Preciado, Can the Monster Speak?

Deze prachtige uitgave (zoals we gewend zijn van Fitzcarraldo) omvat de omstreden speech die de trans activist Paul Preciado gaf op een congres voor psycho-analysisten in Parijs. Nog vóór het einde van zijn speech werd hij het podium afgejouwd. In de speech gebruikt Preciado een verhaal van Kafka om het koloniale aspect van gender te belichten. Het is werkelijk geniaal. Elke liefhebber van Foucault of Butler moét dit lezen!

BUTT Magazine #31

BUTT Magazine is veel meer dan een cover met ‘explicit content’. Achter die cover staat queer kunst, fotografie, taboedoorbrekende interviews en veel meer. Het is misschien niet voor iedereen, maar daarin schuilt juist BUTTs kracht. By queers for queers.

Torrey Peters, Detransition, Baby

Deze roman is bij vlagen zo hilarisch dat je niet eens doorhebt hoe inzichtrijk die is. Het verhaal leest als een soort Sex in the City, maar dan queer. Reese en Amy, beiden queer dertigers navigeren zich in New York. Mocht je nog een goed boek (onder andere over gender, ouderschap en relaties) zoeken voor je boekenclub, this is the one.

Lees op onze site een fragment uit de vertaling door Janneke van der Meulen, Detransitie, baby.

Bryan Washington, Lot (vertaling door Joost Jun-shik Vormeer, Laila de Miranda, Euphemia Ophelders, Janne Van Beek, Adiëlle Westercappel, Lot Louis Veelenturf, Reshma Jagernath, Parel Joy, Mijke Hadewey van Leersum, Diahann van van de Vijver, Carmen Felix en Leen Vertessen)

In de verhalenbundel van Bryan Washington staat de stem van de (queer) zwarte en Latijns-Amerikaanse arbeidersklasse centraal. De verhalen eren de impact van racisme, homofobie, gentrificatie en armoede, maar reduceren de personages niet tot deze problemen. Gewoon fijne verhalen over fijne personages!

Akwaeke Emezi, De dood van Vivek Oji (vertaling Adiëlle Westercappel)

Eindelijk krijgt de Nigeriaanse non-binaire auteur Akwaeke Emezi wat van de erkenning die hen verdient in Nederland. The Death of Vivek Oji, misschien wel het beste boek dat ik in 2022 las, is naar het Nederlands vertaald door Adiëlle Westercappel. (Meer vertalingen van Emezi's boeken volgen.) Deze prachtige, maar soms heart breaking vertelling volgt Vivek, een queer jongen in Nigeria. Wat ik zo goed aan dit boek vind, is dat het voorbij (westerse) labels van gender en seksualiteit gaat… Echt een openbaring.

Van Paul B. Preciado tot Akwaeke Emezi: 5 queer cadeautips van ​​​Bart Nijensteen, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost

Delen op

€ 14,99
€ 10,00
€ 20,00
Lot
€ 21,50
€ 21,99
pro-mbooks1 : athenaeum