Yu Miri, Jan Brokken en Mohamed Mbougar Sarr - de tips van Wietse de Jonge, boekverkoper bij het Martyrium

08 december 2022
| | |

Tijdens de feestdagen geef je natuurlijk een boek cadeau. Om je te helpen bij je keuze delen onze boekverkopers hun cadeautips. Ditmaal Wietse de Jonge, boekverkoper bij het Martyrium.

Yu Miri, Station Tokio Ueno (vertaling Geert van Bremen)

Station Tokio Ueno is Yu Miri’s ontroerende portret van een onzichtbare man in de grote stad. Meanderend tussen flashbacks aan verkeerde levenskeuzes en observaties van het voorbijrazende Tokio vertelt Miri met empathie het verhaal van de dakloze Kazu. Zonder een expliciete aanklacht te formuleren tegen de nare trekken van de grote metropool, individualisering en gebrekkige naastenzorg, is Station Tokio Ueno een verstilde maar kleurrijke schets van een vergeten gemeenschap.

Jan Brokken, Kampschilders

Gemotiveerd door de stilte in zijn jeugd zoekt Brokken, één van Nederlands beste vertellers van “grote geschiedenis” aan de hand van levensverhalen, naar het kampverleden van zijn ouders. Met zijn karakteristieke en heldere stijl verweeft Brokken op geraffineerde wijze de ontberingen en dagelijkse beslommeringen van het kamp met de levens van “Indische schilders”. Door de veranderde kunstwerken van de kampschilders als lens te gebruiken laat de schrijver op een prachtige manier zien hoe het leven van zijn ouders getekend werd door de periode tussen schijnbare Oosterse idylle en dekolonisatie.

Lees op onze site ook een fragment uit Kampschilders.

Mohamed Mbougar Sarr, De diepst verborgen herinnering van de mens (vertaling Jelle Noorman)

De diepst verborgen herinnering van de mens is een wervelend boek van een schrijver met haast. In eerste instantie lijkt de winnaar van de Franse prix Goncourt een door alles personages gedeelde, en in mysterie gehulde, zoektocht naar de illustere Senegalees-Franse schrijver T.C. Elimane. Meer dan de centrale verhaallijn echter, is dit boek een poëtische reflectie op de aantrekkingskracht van verhalen, koloniale onderdrukking in de literatuur, en de wringende relatie tussen het geschreven woord en de realiteit.

Lees op onze site ook een fragment uit De diepst verborgen herinnering van de mens. En David Veldman beveelt dit boek ook aan.

 

pro-mbooks1 : athenaeum