4 vragen aan... Bregje Hofstede, schrijver van Oersoep

06 november 2023
| | | | |

Oersoep, de derde roman van Bregje Hofstede, een van onze favoriete jonge schrijvers, werd heel goed ontvangen door de pers. Wij legden haar onze vragen voor, zij koos er vier om te beantwoorden. Lees over Richard Yates, Katherine Mansfield, Clarice Lispector en losgaan.

Welk boek heeft je leven veranderd?

Revolutionary Road van Richard Yates. Het gaat over een gegoed, gearriveerd stel, Frank en April Wheeler, die er niet in slagen om hun eigen ongeluk onder ogen te zien, met dramatische gevolgen. Toen ik het las, kon ik de onechtheid en onoprechtheid van die twee plots overal weerspiegeld zien in mijn eigen leven. Toen ben ik weggelopen bij mijn man.Welk boek heeft je een geweten geschopt?

Misschien onwaarschijnlijk, maar: het kortverhaal The Garden Party van Katherine Mansfield. Daarin laat de hoofdpersoon zich overtuigen om haar geweten te sussen, zodat het tuinfeest van haar familie gewoon door kan gaan, ondanks het noodlot dat de arme buren zojuist heeft getroffen. Dat verhaal achtervolgt me nu ik, vanuit mijn luxe, het leed van de wereld bijna live en in detail online kan volgen.

Welk boek had je zelf willen schrijven?

Dicht bij het wilde hart van Clarice Lispector. Dat zij als debutant meteen zo dicht bij het leven, en zo ver van conventie en gêne kon schrijven: jaloersmakend! Als ik dat had gekund, had dat me vijftien jaar zoeken gescheeld. Maar misschien is moeten zoeken juist mijn weg, en was ik geen schrijver geweest zonder.

Wie moet dit boek zeker lezen? (En waarom)

Iedereen die zich afvraagt wat je moet met de bodemloosheid. Iedereen die vergeet dat hij een lichaam heeft. Iedereen die los wil.

pro-mbooks1 : athenaeum