Anjet Daanje wint de Libris Literatuurprijs 2023

08 mei 2023
| |

Anjet Daanje wint de Libris Literatuurprijs 2023 met haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris, net als eerder de Boekenbon Literatuurprijs. Dat werd zojuist bekendgemaakt in Nieuwsuur.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd in 2022 gewonnen door Mariken Heitman met Wormmaan, in 2021 door Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken, in 2020 door Sander Kollaard, met Uit het leven van een hond, in 2019 door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Lees op onze site een fragment uit Het lied van ooievaar en dromedaris en Ilja Velthuis' aanbeveling van de roman. De jury:

‘Met grote nieuwsgierigheid en een flinke dosis energie heeft de jury zich over de oogst van het afgelopen jaar gebogen. Een zonder meer veelomvattende en verrassende oogst. De jury las 236 boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen, in veel van elkaar verschillende stijlen. Uit de brede waaier van de longlist destilleerden wij als jury een shortlist met titels die ons raakten, die we na lezing – om wat voor reden dan ook – niet zomaar naast ons neer konden leggen. Een shortlist die niet alleen de zeggingskracht en de schoonheid, maar ook de magie van literatuur tot uitdrukking brengt.
De Libris Literatuur Prijs 2023 is voor Het lied van ooievaar en dromedaris. Op indrukwekkende wijze zet Daanje in haar roman de verbeelding aan het werk. Vooruitwijzingen, symboliek, horror, een raadselachtig aantekeningenboekje dat telkens weer opduikt: een scala aan literaire technieken wordt ingezet om te ontregelen en te duiden. Het lied van ooievaar en dromedaris is een caleidoscopische roman van grote klasse.
Anjet Daanje is een auteur die de publiciteit niet zoekt, maar die juist mijdt. Die liever schrijft dan praat. Die communiceert via haar werk en zo haar lezers aanspoort om te graven en te duiden. Het lied van ooievaar en dromedaris omvat alles wat excellente literatuur te bieden heeft. Prachtige natuurbeschrijvingen, fraai gecomponeerde zinnen, eigenzinnige zinsconstructies, romantische poëzie en een betekenisvolle inhoud. Het is een roman van de buitencategorie die hart en hoofd beroert. En die via de verbeelding betekenis geeft aan de mysterieuze cyclus van leven en dood.’

Dit was de shortlist:

pro-mbooks1 : athenaeum