Awater Poëzieprijs 2022 voor Mustafa Stitou

19 januari 2023
| | |

De dichtbundel Waar is het lam? van Mustafa Stitou heeft de Awater Poëzieprijs 2022 gewonnen. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe editie van poëzietijdschrift Awater. 35 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van onder meer de Volkskrant, Trouw, NRC, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Eerder werd de prijs gewonnen door Sasja Janssen (2021), Peter Verhelst (2020), Mischa Andriessen (2019), Radna Fabias (2018), Marije Langelaar (2017), Eva Gerlach (2016), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Alfred Schaffer (2014), Mustafa Stitou (2013), Menno Wigman (2012), Anne Vegter (2011), K. Michel (2010), Arjen Duinker (2009) en Tonnus Oosterhoff (2008).

Na telling eindigde Waar is het lam? van Mustafa Stitou met stip op één. Stitou is dus de eerste dichter die de Awater Poëzieprijs voor de tweede keer krijgt toegekend. Eerder werd zijn bundel Tempel al bekroond. Stitou werd ook al vaak in de eindejaarslijstjes genoemd. Lees op onze site twee gedichten uit de bundel.

Twee citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen:

  • ‘Indrukwekkende bundel over het gewelddadige van religie.’
  • ‘Stitou beziet het mystieke zowel met eerbied als een zekere omzichtigheid en scepsis. In zijn poëzie tracht hij het banale met het sacrale te  verenigen, het heilige met het profane. In deze bundel toont hij zich een meester der bezwering, hij maakt de lezer deelgenoot van
    een in taal uitgevoerd ritueel.’

1 februari wordt de prijs uitgereikt.

Awater Poëzieprijs 2022 voor Mustafa Stitou

Delen op

€ 21,99
pro-mbooks1 : athenaeum