3 cadeautips voor 2023 van Dirk Jan Veerman

07 december 2023
| | | |

December! Tijd voor de boekverkopers van je favoriete boekhandels om hun favorieten aan je op te dringen. We verzamelen lijstjes op onze feestdagenpagina en brengen je boeken en tijdschriften om blij of wijs of verwonderd van te raken. Bekijk de 3 cadeautips van 2023 van Dirk Jan Veerman: Paul Auster, Ian McEwan en Nathan Hill.

Paul Auster, Baumgartner

Baumgartner is het verhaal van Sy Baumgartner, een man van begin zeventig die altijd erg verliefd is geweest op zijn vrouw Anna, zelfs na haar plotselinge en tragische dood. Sy worstelt om te leven in haar afwezigheid, kijkt terug op zijn jeugd en herinnert zich zijn leven met zijn ouders, hoe hij zijn carrière koos, hoe hij Anna ontmoette, hoe hun relatie zich in de loop van de tijd ontwikkelde. Baumgartner is een verrassend compact en rijk werk gezien de grote reikwijdte van de thema’s.Ian McEwan, Lessen

De term ‘magnum opus’ dekt in het geval van de laatste Ian McEwan de lading. In Lessen, zijn achttiende en met 576 bladzijden veruit zijn dikste roman tot dusver, portretteert Ian McEwan één mensenleven, dat zich afspeelt tussen 1948 (zijn eigen geboortejaar) en vandaag. De meester van de bondigheid heeft zich laten gaan. Zijn sterktes blijven ook in die vertelstijl overeind.

Meesterschrijver McEwan weet het leven van hoofdpersonage Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de pandemie. Een tijdsgewricht dat dichtbij McEwan zelf ligt. Met Lessen heeft Ian McEwan misschien wel zijn meest persoonlijke roman tot nu toe geschreven.

Nathan Hill, Welzijn

Welzijn is het tweede boek van Nathan Hill, na het bijzonder goed geschreven en vaak grappige De Nix. Trouw schreef over De Nix: ‘Zet Jonathan Franzen, Donna Tartt, John Irving en de beste scriptschrijvers van HBO bij elkaar en je zou iets als De Nix kunnen krijgen’.

Deze keer heeft Hill zijn aandacht gericht op het moderne huwelijksleven, en dan met name de fase waarin het spannende en mooie er een beetje af is.

Jack en Elizabeth zijn al twintig jaar getrouwd, nadat ze elkaar als studenten in Chicago hebben ontmoet.

Normaliter niet per se een onderwerp waar ik warm voor loop maar Hill sleept je mee in zijn verhaal, meer dan 600 pagina’s lang. Veel verschillende onderwerpen komen voorbij: Internet, social media, algoritmen, health trackers en fitnessprogramma's, echtscheiding, open huwelijk, samenzweringstheorieën, kunst, sekten….

Welzijn is tegelijk grappig, aangrijpend, emotioneel en briljant.

3 cadeautips voor 2023 van Dirk Jan Veerman

Delen op

€ 22,99
€ 12,99
€ 25,99
€ 27,50
€ 36,00
€ 14,99
€ 14,99
€ 15,99
€ 29,99
€ 14,99
€ 23,99
pro-mbooks1 : athenaeum