De cadeautips, met een supertip, van Ilja Velthuis

27 november 2023
| | |

Sinterklaas is in het land! Tijd voor de boekverkopers van je favoriete boekhandels om hun favorieten aan je op te dringen. We verzamelen lijstjes op onze feestdagenpagina en brengen je cadeautips om blij of wijs of verwonderd van te raken. Vandaag: Ilja Velthuis tipt vanuit Haarlem drie cadeaus, met als supertip Alice Winn. Plus: Michael Cunningham en Frank Nellen!

1. Alice Winn, Door het grote vuur (vertaling Anke Frerichs)

Lees dit boek! Door het grote vuur is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de verschrikkingen van de Grote Oorlog. Een liefde tussen twee upperclass kostschooljongens die elkaar terugvinden in de loopgraven van Ieper. Een liefde in een tijd dat homoseksualiteit nog verboden was – maar toch niet te negeren. Het is een prachtige, meeslepende, vaak filmische roman, een heerlijke good read om in één adem uit te lezen.2. Michael Cunningham, Dag (vertaling Lucie van Rooijen en Inger Limburg)

Verder las ik afgelopen weekend in één ruk Dag uit van Michael Cunningham - vooral de eerste twee delen vond ik echt goed, zo goed als ik me herinner dat ik eerder werk van Cunningham vond (De uren natuurlijk en ook Bloedverwanten).

3. Frank Nellen, De onzichtbaren

De onzichtbaren is in alle kranten goed besproken, maar doet nog weinig. Ik breek graag een lans voor dit hartstikke goed geschreven, verfrissende verhaal. Lees bijvoorbeeld dit fragment:

‘Pavel liet Igor weten dat de wereld vol met verhalen zat. De kunst was het om te weten waar je ze kon vinden. Talloze zaten verstopt in hoofden van de oudjes uit de streek. Veel van hen waren opgegroeid in de tsaristische periode en hadden nooit geleerd om te schrijven en te lezen. De verhalen die ze bij zich droegen waren eeuwenoud en hadden meebewogen met duizenden stemmen. Er kwamen magische wezens in voor die op mysterieuze wijze in verbinding stonden met de dood, het onweer en zonsverduisteringen. Als je wat hout voor de oudjes sprokkelde, of wat thee voor ze meenam, dan deelden ze graag hun verhalen — al was het volgens Pavel eenvoudiger om een boek te pakken. In tegenstelling tot de oudjes vergaten die niets.’

Ilja Velthuis is boekverkoper bij Athenaeum Haarlem en blogt ook op eenleveninscenes.com.

De cadeautips, met een supertip, van Ilja Velthuis

Delen op

€ 22,99
€ 21,99
Dag
€ 23,99
Day
€ 20,95
pro-mbooks1 : athenaeum