De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens Elisabeth Stoutjesdijk

02 november 2023
| | | | | |

Wat zijn de beste kinderboeken aller tijden? Na de succesvolle edities van 2021 en 2022 organiseert De Grote Vriendelijke Podcast een nieuwe verkiezing voor De Grote Vriendelijke 100. Stemmen kan nog tot en met 5 november. Onze kinderboekenexperts vertellen over hun eigen keuzes. Vandaag Elisabeth Stoutjesdijk, die samen met Renée van Heerwaarden de kinderboeken gaat verkopen bij Athenaeum Boekhandel Spui.

In de grote vriendelijke 100 ontbreken wat mij betreft toch behoorlijk wat onovertroffen prentenboeken. Alle boeken van William Steig (Mark Mokt! Shrek! – die taal!!), Catharina Valckx’ meesterlijke duo’s De koning en de kip en Poet en Kepi. Tomi Ungerers De drie rovers.  Kitty Crowther (Mijn vriend Jim bijvoorbeeld – heel actueel ook).

Roald Dahls adaptaties van sprookjes in Gruwelijke rijmen wordt te vaak vergeten (misschien te gruwelijk…): de meisjes-wraak op de prins op het witte paard overtreft toch echt die van de dappere ridster van Janneke Schotveld (was hij toch zijn tijd ver vooruit, sensitivity readers!). Het duo Bette Westera en Sylvia Weve (Dit is geen Cobra, Uit elkaar, Zo voelt dat), waarin poëzie en vormgeving samensmelten tot… kunst, zou ik zeggen. En dan moet ik Gerda Dendoovens Takkenkind nog noemen. Het mooiste sprookje over kinderen hebben en onvoorwaardelijk van ze houden.

Dit zijn stuk voor stuk klassiekers en verdienen een plek in de top-100! Mijn top-5/top-10 zou hiermee ongetwijfeld zo gevuld worden – je boekenkast echter niet: het merendeel is – helaas, helaas! – niet meer leverbaar. Hieronder dus nog een top-5 (er zijn er vele te maken…) waarmee je wel naar de boekwinkel kunt lopen.Pim Lammers, Ik denk dat ik ontvoerd ben, illustraties Sarah van Dongen

Dit is zo'n heerlijk boek. Zo wil ik mijn kinderen ook opvoeden: uit Lammers' gedichten spreekt de vrijheid, het gevoel dat alles mogelijk is. En toch is de sfeer heel gezellig.

Bibi Dumon Tak, Bijzondere beesten en doodgewone dieren, illustraties Fleur van der Weel

Als je dit boek leest heb je het gevoel dat alles verzonnen is. Zo ongeloofwaardig en wonderlijk is het dierenrijk om ons heen dus. Elk stukje is een verbazingwekkend, onvergetelijk monument voor een dier, schitterend geschreven en kracht bijgezet door imponerende linosneden van Fleur van der Weel.

Roald Dahl, De GVR, vertaling Huberte Vriesendorp

De GVR is Dahls ontroerendste boek. Sprookjesachtig is het ook. Avontuur zit er ook in. Maar het boek wordt toch vooral gedragen door de iconische grote vriendelijke reus, een personage vol verlangens en emoties. Op het ritme van zijn enthousiaste ingevingen en met zijn ‘doorgewarde’ woordenspel (soms bijna poëtisch, vaak heel grappig) voert hij elk kind mee een fantastische wereld in: die van snoskommers, fropskottel en, oh jee, de Bloedbottelaar.

Astrid Lindgren, illustraties Ilon Wikland, vertaling Rita Verschuur, Ronja de roversdochter (1982), en Tonke Dragt, De brief voor de koning

De keuze voor deze twee klassieke avonturen is pure nostalgie. Het is het zaligmakende gevoel van ‘meegevoerd worden, de wereld vergeten’ dat me is bijgebleven. Ik vertrouw op dat gevoel: ik denk dat beide boeken de tand des tijds hebben doorstaan. Nu mijn kinderen de juiste leeftijd naderen, ga ik ze herlezen/voorlezen: ik denk dat we niet anders dan bevestigen zullen dat de avonturen van Ronja en Tiuri een plek in de top-100 verdienen. 

Elisabeth Stoutjesdijk is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Spui.

De Grote Vriendelijke 100: de 5 beste kinderboeken volgens Elisabeth Stoutjesdijk

Delen op

€ 15,99
€ 24,99
€ 19,99
€ 16,90
€ 22,99
€ 23,99
pro-mbooks1 : athenaeum