Feestdagen! De 3 + 1 cadeautips van Maite Karssenberg van 2023

20 november 2023
| | |

Sinterklaas is in het land! Tijd voor de boekverkopers van je favoriete boekhandels om hun favorieten aan je op te dringen. We verzamelen lijstjes op onze feestdagenpagina en brengen je cadeautips om blij of wijs of verwonderd van te raken. Vandaag: 3 cadeautips (en 1 voor haarzelf) van webredacteur Maite Karssenberg: drie boeken die glinsteren van originaliteit en slimheid, van Selby Wynn Schwartz, Claire Dederer en Banana Yoshimoto, én Apartamento!

1. Selby Wynn Schwartz, After Sappho

Een van de beste boeken die ik dit jaar las. En ja, excuus, dat is beroepsdeformatie, want ik schrijf zelf een boek over vrouwen die rond 1900 hun leven over een andere boeg gooiden, maar toch. Het is een opeenvolging van poëtische schetsen van historische figuren (vrouwen) die simpelweg hun levens leven - of toch niet zo simpelweg? Want ze gaan tegen de stroom in, tegen de klippen op, doen het anders dan voorheen, wrikken aan wat er van hen verwacht wordt, met zowel tragische als triomfantelijke gevolgen. Lees deze bijzondere roman.2. Claire Dederer, Monsters: A Fan's Dilemma

Essayistische beschouwing van het inmiddels bekende fenomeen: het 'art monster', ofwel de (mannelijke) Kunstenaar die groots werk maakt en tegelijkertijd een verschrikkelijke klootzak is (kort samengevat). Wat moeten we, nu we kritisch(er) kijken naar mannen als Picasso, Hemingway en Polanski, met (onze liefde voor) hun kunst? Maar het boek is veel meer dan dat. Het is een verkenning van wat het betekent om een moreel oordeel te vellen, het is een scherpe ontleding van de gevaarlijke politieke impuls van het beschuldigen van de ander, het is een analyse van de vaak hypocriete manier waarop we ons tot het verleden verhouden. 

3. Banana Yoshimoto, Kitchen (vertaling Megan Backus)

Ik weet het, late to the party, maar ik zit midden in deze Japanse megahit uit 1988 en wát een heerlijk, fijn boek. Grappig, fijngevoelig en warm. Een perfect cadeautje voor de feestdagen ook, met de ernstig doorvoelde lofrede op de keuken waarmee het boek opent, en een moeilijk te definiëren glinsterende kwaliteit proza - bijna letterlijk. In de eerste 20 pagina's alleen al: 'outside the window the stars are glittering, lonely', 'I walked, sloshing down the shiny wet path that glittered with the colors of the rainbow', 'the plants near the window, enveloped in a gentle sunlight, sparkled bright green'.

N.B. ook altijd goed een goed cadeau: Apartamento. Heerlijke, voyeuristische interieurfotografie en interviews met verrassende, interessante mensen. Nummer 32 is net uit, en die cover! Ik wil 'm in ieder geval heel graag in mijn schoen (wink wink Sinterklaas) of onder de boom natuurlijk.

Maite Karssenberg is webredacteur voor de website van Athenaeum Boekhandel.

Feestdagen! De 3 + 1 cadeautips van Maite Karssenberg van 2023

Delen op

€ 16,99
€ 16,99
€ 21,99
€ 24,99
€ 14,99
€ 22,50
€ 12,99
€ 15,99
€ 18,00
pro-mbooks1 : athenaeum