Feestdagen! De 3 queer cadeautips van Bart Nijensteen

20 november 2023
| | |

Sinterklaas is nog maar net in het land, maar let op: de feestdagen komen er aan! Tijd voor de boekverkopers van je favoriete boekhandels om hun favorieten aan je op te dringen. We verzamelen lijstjes op onze feestdagenpagina en brengen je cadeautips om blij of wijs of verwonderd van te raken. Vandaag: 3 queer cadeautips door Bart Nijensteen, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost.

1. Spetters! Queer Birthday Calender

De Spetters! Birthday Calender, het afstudeerwerk van kunstenaar Max den Hartog, is hét hebbeding voor de feestdagen. Voor elke maand heeft Max een ander queer persoon ‘spetter’ gefotografeerd en dat levert twaalf prachtige, intieme portretten op. Naast het feit dat het een enorm vrolijke, kleurrijke kalender is, bevraagt de kalender ook de heteronormatieve notie van schoonheid. Een feestje voor aan elke muur. Exclusief verkrijgbaar bij Athenaeum!

2. Seán Hewitt (samenstelling & vertaling), 300,000 Kisses. Tales of Queer Love from the Ancient World

300,000 Kisses. Tales of Queer Love from the Ancient World is een prachtige bundeling van queer verhalen uit de klassieke oudheid. De selectie die schrijver Seán Hewitt heeft vertaald, onthult de complexiteit en rijkheid van genderrollen en seksualiteit in de Klassieke Oudheid. Met kort inleidend commentaar op elk stuk zorgt hij voor de samenhang van het geheel. En illustrator Luke Hall voorziet het mooi uitgegeven boek van prachtige illustraties. Een goed boek om van begin tot eind te lezen maar ook heerlijk om door te bladeren.

3. Camila Sosa Villada, Valse krengen (vertaling Irene van de Mheen)

Valse krengen is het rauwe verhaal van transgender prostituee Camila in Cordoba, Argentinië. Ze maakt deel uit van een grotere groep transvrouwen, onder de hoede van de charismatische ‘travesti’ tante Encarna, wiens fabelachtige en knalroze huis het enige toevluchtsoord van de groep is. Schrijfster Camila Sosa Villada, die het boek grotendeels op eigen ervaringen baseerde, presenteert de groep als veerkrachtige, kleurrijke paradijsvogels, ondanks de gewelddadige onderdrukking die ze als trans vrouwen in Argentinië ervaart. Het boek is troostrijk, fabelachtig en leest heerlijk weg. Magisch realisme meets queer literatuur.

Feestdagen! De 3 queer cadeautips van Bart Nijensteen

Delen op

€ 25,00
€ 23,99
pro-mbooks1 : athenaeum