Op vakantie naar Spanje? Deze twee recente geschiedenisboeken voorzien je reis van historische verdieping

14 augustus 2023
| | |

Vakantielezen! Deze week: Spanje en Portugal. Boekverkoper geschiedenis Wietse de Jonge tipt twee boeken die je verblijf in Spanje van wat levendige historische context voorzien.

Sarah Watling - Morgen misschien de toekomst

Voor iedereen die Spanje bezoekt en enige historische interesse aan dag legt is de Spaanse burgeroorlog een onmisbare leidraad om het Iberisch schiereiland te leren kennen. De jaren onder het fascistische regime van Franco zijn voortreffelijk beschreven door ooggetuigen en romanciers zoals George Orwell, Ernest Hemingway, Arturo Barea en Javier Cercas. Zoals de voorgaande namen prijsgeven zijn het vaak mannen geweest die bekendheid kregen met hun verslagen van het front en het dagelijks bestaan. Gelukkig kreeg het werk van vrouwen als Martha Gellhorn in de decennia na de Spaanse burgeroorlog aandacht en waardering, maar het bleef schaars.

Nu is er een uitstekend boek verschenen dat de ervaringen van een aantal westerse vrouwen die naar Spanje trokken in die tumulteuze tijd verweeft en contextualiseert. Na Sarah Watlings alom lovend ontvangen Nobele wilden, waarin ze het vroege feminisme van begin twintigste eeuw schetste aan de hand van de zusters Olivier, heeft ze met Morgen misschien de toekomst. Schrijvers en rebellen in de Spaanse burgeroorlog opnieuw een prachtig verslag gedaan van een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis.Michael Reid - Spain

Van Economist-redacteur Michael Reid verscheen dit voorjaar Spain: The trails and triumphs of a modern European country. De in Madrid gevestigde auteur belicht in een aantal essayachtige hoofdstukken de politieke en economische geschiedenis van Spanje in de eenentwintigste eeuw. Na de "democratische transitie", economische bloei en toetreding tot de Europese Unie en de NAVO in de laatste decennia van de twintigste eeuw schetst Reid hoe Spanje vanaf de eeuwwisseling wordt geconfronteerd met politieke en economische malaise: de opkomst van extreemrechts (VOX), een stagnerende economie en de separatistische beweging in Catalonië zijn enkele van de ontwikkelingen die Reid uitgebreid beschrijft en duidt.

Wietse de Jonge is boekverkoper geschiedenis bij Athenaeum Boekhandel Spui.

Op vakantie naar Spanje? Deze twee recente geschiedenisboeken voorzien je reis van historische verdieping

Delen op

€ 28,99
pro-mbooks1 : athenaeum