Shortlist Libris Literatuurprijs 2023

06 maart 2023
| | | | | | | |

De shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2023 is bekendgemaakt! Boekenbon Literatuurprijswinnaar Anjet Daanje, memoireschrijver Oek de Jong, Bordewijkprijswinnaar Donald Niedekker, oud-winnaar Yves Petry, Peter Terrin en Peter Zantingh maken nog kans.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd in 2022 gewonnen door Mariken Heitman met Wormmaan, in 2021 door Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken, in 2020 door Sander Kollaard, met Uit het leven van een hond, in 2019 door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Dit is de shortlist. Twee dingen vallen op: van de acht genomineerde schrijfsters op de longlist (met achttien titels) is alleen Boekenbon Literatuurprijswinnaar Anjet Daanje overgebleven. De genderverhoudingen in de jury - Beatrice de Graaf, Yannick Dangre, Margot Dijkgraaf, Mira Feticu en Lies Schut - zijn bijna gespiegeld met die op de shortlist, dus dat lijkt niet de verklaring.

Opvallender is dat Oek de Jongs Man zonder rijbewijs eerder als essayistiek of memoir te lezen is dan als roman, en daarmee formeel niet in aanmerking zou komen. Na Bernard Dewulfs winst in 2010 met zijn memoir Kleine dagen besloot het bestuur dat de prijs zich tot romans zou beperken, waarmee deze prijs zich onderscheidt van de in prijzengeld gelijkwaardige Boekenbon (voorheen AKO) Literatuurprijs en De Boon (sinds 2022). (Het jaar daarop won Yves Petry de prijs.) Boeken als Wolven op het ruiterpad van P.C. Hooftprijswinnaar Tijs Goldschmidt of de boeken van Suzanna Jansen, Niña Weijers en Jaap Robben werden dan ook niet ingezonden. Maar: 'De jury bepaalt. En de jury vindt dat het een roman is,' zegt de secretaris van de prijs.

Zowel Daanje, De Jong als Terrin is van dit gezelschap al eens met de AKO of Boekenbon Literatuurprijs bekroond. Niedekker kreeg de Bordewijkprijs voor deze roman.

Maandag 8 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Shortlist Libris Literatuurprijs 2023

Delen op

€ 22,99
€ 22,99
€ 23,99
€ 20,99
pro-mbooks1 : athenaeum