Vier Tsjechische boekentips voor op vakantie naar Praag

24 augustus 2023
| | | | | |

Vakantielezen! Vandaag: Tsjechië. Boekverkoper Bart Nijensteen ging deze zomer weer naar zijn lievelingsstad op vakantie: Praag. Hij deelt zijn vier literatuurtips om mee te nemen naar dit 'onoverzichtelijke labyrint' en omstreken.

Franz Kafka, Het proces

Dé klassieker over Praag natuurlijk, van de beroemdste Tsjechische schrijver (geboren in Praag): Franz Kafka. Een absurdistische roman over het labyrint dat Praag heet en de rompslomp die bureaucratie is. Geschreven in 1925 maar nog enorm actueel en herkenbaar - en opnieuw vertaald door Willem van Toorn.

Bohumil Hrabal, Verpletterde schoonheid

Voor wie Praag ook als een (mentaal) labyrint voelt, is het hoofdpersonage uit Bohumil Hrabals Verpletterde schoonheid (vertaald door Kees Mercks). Als hij zijn baan als boekdrukker verliest, draait hij compleet door. Een indringend portret van een obsessieve en eenzame arbeider in Praag.Milan Kundera, De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

Het klassiek geworden filosofische liefdesverhaal met echo’s van Kafka van de dit jaar overleden Milan Kundera, in de vertaling van Jana Beranova, dat zich afspeelt tijdens de Praagse lente. En wederom: Praag afgebeeld als onoverzichtelijk labyrint. Deze romans zijn absoluut niet geschikt om de weg te vinden in 'de Gouden Stad’, maar wekken wel enorm fascinatie voor de stad en haar rijke (literaire) geschiedenis.

Ota Pavel, Hoe ik vissen ontmoette

Voor wie liever de hectiek van de stad vermijdt en de natuur intrekt, zijn Ota Pavels memoires Hoe ik de vissen ontmoette (vertaling Edgar de Bruin) perfect. Vechtend tegen nazi’s in de Tweede Wereldoorlog en een zware depressie vindt Pavel steeds weer zijn troost in het vissen. Met het prachtige Tsjechische landschap als decor, is dit idyllische en troostrijke boekje perfect voor de vakantie.

Bart Nijensteen is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost.

pro-mbooks1 : athenaeum