Welke boeken neem je mee op vakantie naar Duitsland? De tips van boekverkoper Ilja Velthuis

17 juli 2023
| | | | |

Vakantielezen! Deze week: Duitsland. Boekverkoper Ilja Velthuis komt al jaren in Duitsland, en tipt de fijnste boeken om te lezen in het weidse land van onze oosterburen – of je nou de natuur ingaat, of naar Berlijn tijgt.

Juli Zeh: authentiek Duits

Ik kom al jaren in Duitsland: in het Zwarte Woud bij Karlsruhe, waar ik ook familie heb, of zoals vorig jaar op vakantie in de Eifel. Mijn hart gaat uit naar Duitsland – ik zou er kunnen wonen!

Tijdens die laatste vakantie heb ik Onder buren van Juli Zeh gelezen (vertaling Annemarie Vlaming). Zij heeft gewoon een heerlijke pen; het verhaal leest heel vlot weg, is met veel vaart en spanning geschreven, en lekker plot-gedreven. Je volgt de gebeurtenissen vanuit verschillende personages – Zeh is een ster in het kort en krachtig neerzetten van personages. Ze schrijft hele vlotte zinnen, grappig ook.

In het verhaal volg je de inwoners van een voormalig Oost-Duits dorpje. Er zijn personages die er van oudsher al wonen en nieuwkomers die het landelijke leven romantiseren. Zeh omschrijft de clash daartussen als de vraag ontstaat of er een windmolenpark aangelegd gaat worden bij het dorp.

Het is heel Duits. Zeh beschrijft veel couleur locale en neemt je echt mee naar het Duitse platteland. Er wordt ook geschakeld tussen Berlijn en het dorp dus het stadse wordt ook neergezet. Het voelt heel authentiek Duits voor mij, zou nergens anders kunnen spelen. Waar dat ‘m in zit? De setting, de soorten mensen… lees zelf maar! Judith Hermann: briljante verhalen

Ik wil heel graag een lans breken voor Judith Hermann: een hedendaagse auteur waarvan uitgeverij Vleugels twee jaar geleden de verhalenbundel Lettipark (vertaling Maarten Elzinga) uitgaf.  

Ik las nooit korte verhalen, maar sinds Lettipark is dat veranderd. Ik hoop heel erg dat Hermanns debuut Zomerhuis binnenkort ook weer in Nederland wordt uitgegeven.

De verhalen in Lettipark spelen in Berlijn, en ook wel op het platteland. Ik vind de verhalen echt briljant. Je zit er meteen in, Hermann zet in één alinea een setting neer, met wonderlijke gedragingen die toch overtuigend zijn. Ze beschrijft het alledaagse leven zo dat het spannend is, of dat er iets onderhuids speelt wat niet altijd wordt uitgelegd maar wat je wel aanvoelt. Ze gebruikt prachtige formuleringen, heel kernachtig, met weinig ruis. Het schijnt ook voorgeschreven te worden op de Schrijversvakschool en stond in vele favorietenlijstjes toen het uitkwam.

Twee extra tips

  • Dorthe Hansen, Het oude land 

Ook heel goed, in de categorie lekker lezen als je naar Duitsland gaat. 

  • Gerbrand Bakker, De 3 bestaat niet 

Bakker woont in de Eifel – zijn boekje in de wandelreeks van Van Oorschot is erg leuk om te lezen.

Ilja Velthuis is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Haarlem. Ze schrijft als Ilja Marie korte verhalen op haar website www.eenleveninscenes.com.

Welke boeken neem je mee op vakantie naar Duitsland? De tips van boekverkoper Ilja Velthuis

Delen op

€ 21,99
€ 16,99
€ 12,99
€ 18,99
€ 23,95
€ 15,00
€ 16,99
€ 13,50
pro-mbooks1 : athenaeum