Welke boeken raadt Reny van der Kamp, boekverkoper Engelse literatuur, aan voor op vakantie in Groot-Brittannië?

22 augustus 2023
| | | | |

Vakantielezen! Deze week: Groot-Brittannië. Boekverkoper Engelse literatuur Reny van der Kamp raadt vier boeken aan om mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk.

Nan Shepherd, De levende berg / The Living Mountain

Nan Shepherd was een onderwijzeres en dichter, maar vooral ook wandelaar. In dit boek, met in de Nederlandse editie (vertaling Pauline Slot) een prachtige inleiding van Robert McFarlane en een nawoord van Jeannette Winterson, ga je met haar mee de Schotse Hooglanden in. Adembenemend mooi maar ook ruig, grimmig en soms gevaarlijk. Ze loopt, klautert, kijkt, ruikt, hoort. Het gaat over dieren, stenen, wolken, planten en bomen.

Ze schreef het tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het werd pas gepubliceerd in 1977. Zelf schreef ze daarover: ‘Dertig jaar is niets in het leven van een berg.’ Een boek om steeds weer te herlezen; het blijft je als lezer steeds opnieuw doen ervaren wat natuur met een mens kan doen.

Emma Stonex, De lichtwachters / The Lamplighters

Cornwall 1972. Drie vuurtorenwachters zijn plotseling verdwenen. De deur zit van binnen op slot. De klokken staan stil, en de tafel staat gedekt. Wat is daar gebeurd? Twintig jaar later duikt een schrijver op die de drie weduwen opzoekt om het verhaal te achterhalen. 

Dit is een zalig spannend boek, vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema. Totale fictie, maar gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis uit 1900. Het springt heen en weer tussen 1972 en 1992. Langzaam ontrafelt zich het mysterie…Raynor Winn, Landlijnen / Landlines

Het derde wandelboek van Winn. Je hoeft de twee voorgaande niet gelezen te hebben, maar het is wel leuker (Het zoutpad / The Saltpath  en Wilde stilte / Wild Silence ook vertaald door Annemie de Vries). Raynor en haar man Mott zijn gaan wandelen toen ze hun huis kwijtraakten en Mott een progressieve zenuwzieke kreeg waarbij bewegen heilzaam bleek. In dit derde boek begint de wandeltocht op een zeer zware en onherbergzame route in Schotland.

Ongeveer alles gaat mis en is moeilijk. Je denkt als lezer: hoe heb je dit dan voorbereid? Ga dan weer lekker naar huis! Maar net voor het irritant wordt begin je met hen mee te voelen. Over de magie van het lopen en het ‘zijn’ in het landschap. Fantastisch. En grappig soms, dat ook.

Miek Zwamborn, Onderling

Het nieuwe boek van de formidabele kunstenaar, onderzoeker en schrijver. In Onderling neemt ze ons mee in haar zelfvoorzienende leven op het Schotse eiland Mull. Korte observaties, brieven, tekeningen, foto’s - dit boek is een caleidoscoop van natuurervaringen en wat je ervan kan leren. En haar taal is zo mooi, zo poëtisch en aards tegelijk. Werkelijk prachtig uitgegeven. Verder zeg ik er niet zoveel over, ga maar lezen en kijken.

Reny van der Kamp is boekverkoper Engelse literatuur bij Athenaeum Boekhandel Spui.

Welke boeken raadt Reny van der Kamp, boekverkoper Engelse literatuur, aan voor op vakantie in Groot-Brittannië?

Delen op

€ 20,00
€ 14,99
€ 22,99
€ 16,99
€ 23,99
€ 16,99
€ 28,99
€ 11,99
€ 29,99
pro-mbooks1 : athenaeum