3 Amerikaanse cadeautips van Dirk Jan van het Martyrium

13 december 2024
| | | |

Wie zijn de Amerikanen? Dirk Jans cadeautips, drie vuistdikke romans, belichten alle drie een ander facet van de Amerikaanse maatschappij maar hebben gemeen dat het stuk voor stuk pageturners zijn. Lees Dirk Jan, lees Barbara Kingsolver, Taffy Brodesser-Akner en John Steinbeck!

Wie zijn de Amerikanen? Dirk Jans cadeautips, drie vuistdikke romans, belichten alle drie een ander facet van de Amerikaanse maatschappij maar hebben gemeen dat het stuk voor stuk pageturners zijn. Lees Dirk Jan, lees Barbara Kingsolver, Taffy Brodesser-Akner en John Steinbeck!



 

Barbara Kingsolver, Demon Copperhead, vertaling Monique ter Berg & Jetty Huisman

Barbara Kingsolver is geboren in de arme mijnstreek in Virginia waar Demon Copperhead zich afspeelt, en waar ze nog steeds woont. Ze heeft aan den lijve ondervonden hoe er door de rest van Amerika op dit gebied wordt neergekeken, waar de bevolking overwegend arm, wit en slecht geschoold is. Ze zag ook hoe dit gebied ten onder ging aan de opiatenepidemie. Nergens hebben de extreem verslavende pijnstillers als oxycodon zoveel ellende aangericht als hier. Behalve een aanklacht tegen de farmaceutische industrie, is Demon Copperhead ook een aanklacht tegen de jeugdzorg die verantwoordelijk is voor alle kinderen die hun ouders moeten missen.

Taffy Brodesser-Akner, Het compromis van Long Island, vertaling Frank Lekens & Petra C. van der Eerden

Ik las met veel plezier Het compromis van Long Island, het tweede boek van Taffy Brodesser-Akner.

De drie welgestelde kinderen van Carl en Ruth Fletcher zijn de stralende belichaming van de Joods-Amerikaanse droom. De familie Fletcher is rijk. Niet gewoon rijk, maar ‘buitengewoon, absurd, ontvoerbaar rijk’. En dat is wat er gebeurt: de vader, fabriekseigenaar, wordt (kortstondig) ontvoerd en is na ‘het voorval’ niet meer de oude. Het trauma werkt op verschillende manieren door in alle verwanten. Maar hun geld zal ze wel redden, toch?

Deze verknipte rijkeluiskinderen, volledig los van de realiteit, zijn eigenlijk onuitstaanbaar en toch wil je doorlezen. Brodesser-Akner ontleedt namelijk met veel plezier het amorele leven van de superrijken.

Dit Joods-Amerikaans upperclass familiedrama is scherp, maatschappijkritisch en vooral zeer geestig. Je zou bijna medelijden krijgen met hele rijke mensen. Een aanrader, voor liefhebbers van Philip Roth en Jonathan Franzen, en elke andere lezer.

John Steinbeck, Ten oosten van Eden, vertaling Peter Bergsma

Dit jaar heb ik eindelijk Ten oosten van Eden van John Steinbeck gelezen. Deze epische roman uit 1952 is een hoogtepunt in zijn oeuvre en beschrijft de complexe dynamiek van goed en kwaad door de generaties heen van twee families in de Salinas-vallei in Californië.

Steinbeck verweeft universele thema’s als jaloezie, verlossing en vrije wil met een Bijbelse ondertoon, geïnspireerd door het verhaal van Kaïn en Abel.

Steinbecks beeldende schrijfstijl maakt het landschap bijna tastbaar en versterkt de dramatiek. Een meesterwerk dat blijft resoneren door zijn tijdloze thema’s en krachtige emotionele impact.

pro-mbooks1 : athenaeum