3 + 1 vragen aan Gijs Wilbrink, schrijver van De beesten

07 juni 2024
| | |

Gijs Wilbrink is met zijn romandebuut De beesten genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2024! Reden te over om hem 3 (+1) vragen te stellen. Lees over Toni Morrison, W.F. Hermans, David Foster Wallace en het schrijven van De beesten.Welk boek dring je op aan je vrienden?

Niet alleen aan vrienden, maar ik noem het geloof ik in ieder interview wel: Jazz van Toni Morrison heeft een perfect openingshoofdstuk. Een ongrijpbare vertelstem trekt je met de eerste zin ‘Stt, I know that woman’ meteen het Harlem van de jaren twintig in. Toen ik Nadia de Vries over openingszinnen en –pagina’s sprak, riepen we bijna in koor: ‘Jazz!’ Ook zij bewondert Morrison om hoe ze in dit boek ‘de schaakstukken op het bord zet’ – die metafoor beschrijft volgens mij het best wat er in dat hoofdstuk gebeurt. Jazz heeft mij als schrijver enorm beïnvloed.

Welk boek maakte van jou een lezer?

Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Mijn docent Nederlands was een Hermansfanaat, ik kwam in zijn klas toen de schrijver net overleden was, en in mijn herinnering ging het het hele jaar alleen maar over Hermans. Toen heb ik een paar jaar desgevraagd volgehouden dat Nooit meer slapen mijn favoriete boek was, ook al had ik het nooit aangeraakt. Toen het er na mijn middelbare schooltijd eindelijk van kwam, ben ik nooit meer gestopt met lezen.

Welk boek heeft je hardop doen lachen?

Ik moet altijd lachen om David Foster Wallace, vooral om zijn essaycollectie A supposedly fun thing I'll never do again. Daarin staat een gortdroog verslag van zijn verblijf op een cruiseschip. Maar ook Infinite Jest vind ik net als anderen erg geestig, terwijl Wallace zelf altijd heeft volgehouden dat hij daarmee een heel verdrietig boek wilde schrijven.

Waar genoot je het meeste van tijdens het werken aan dit boek?

Dat ik eventjes niet in de echte wereld was.

3 + 1 vragen aan Gijs Wilbrink, schrijver van De beesten

Delen op

€ 23,99
€ 27,50
€ 12,99
€ 13,50
€ 15,99
€ 14,99
€ 18,99
pro-mbooks1 : athenaeum