3 + 1 vragen aan Hans Schnitzler (De mens, de machine & de therapeut)

02 oktober 2024
| | | | | |

Hans Schnitzler schreef het essay voor de Maand van de Geschiedenis: De mens, de machine & de therapeut! Daarom legden we hem twee handenvol vragen voor. Hij koos er drie en een bonusvraag om te beantwoorden. Lees over Hermann Kesten, Emil Cioran, Søren Kierkegaard en Hans Schnitzler zelf.



 

Met welke schrijver zou je op date willen? (En waarom.)

Met de Duitse schrijver Hermann Kesten. In de onderzoeksfase voor mijn boek Filosofie van de kroeg dat begin dit jaar verscheen, las ik zijn essayistisch werk Dichter im Café (1959). Zijn observaties zijn fascinerend en ontroerend, er spreekt een enorme liefde uit voor de wereld van toog en tapkast. Met hem op date in een café om daar over het caféleven te filosoferen (en andere gasten te observeren); ik vermoed dat ik de middag/avond van m’n leven zal hebben.

Welk boek houdt je op de been in moeilijke tijden?

Alles van Emil Cioran. Zijn radicaal pessimisme - of moet je het welbegrepen wanhoop noemen? - stemt eigenaardig genoeg hoopvol.

Welk boek heeft je hardop doen lachen?

Of/Of van Søren Kierkegaard. Van trefzekere ironie word ik altijd erg vrolijk, en die tref je bij Kierkegaard in ruime mate aan.

Wie moet dit boek zeker lezen? (En waarom)

Iedereen die zich verwondert of misschien wel zorgen maakt over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ik denk en hoop dat De mens, de machine & de therapeut prikkelt om (kritisch) na te denken over onze relatie met technologie en wellicht helpt om iets meer grip op de materie te krijgen. 

pro-mbooks1 : athenaeum