Libris Literatuurprijs 2024 naar Rob van Essen

13 mei 2024
| | |

Rob van Essen wint voor de tweede keer de Libris Literatuurprijs! Na de editie van 2019 (voor De goede zoon) haalt hij nu die van 2024 binnen met Ik kom hier nog op terug, ‘een krankzinnige fantasie met een fikse diepgang’.

Alleen Thomas Rosenboom ging Van Essen voor met een dubbelslag bij de Libris Literatuurprijs.

Tijdens de tv-uitzending van Nieuwsuur zegt juryvoorzitter Kim Putters:

‘Doorslaggevend was het pure leesplezier, de kracht van de fantasie en de ingenieuze verteltechniek van de roman waarin elk detail een functie heeft en alles in elkaar grijpt. De winnende roman heeft ons verbluft door de vernuftige opbouw en we voelden dat dit het boek is waarvan we willen dat heel Nederland het leest.

Lees op onze site een fragment uit Ik kom hier nog op terug.

En in het uitgebreide juryrapport staat:

‘De jury was zeer én aangenaam verrast door Rob van Essens Ik kom hier nog op terug, de roman die op de valreep van 2023 verscheen. Onze kaarten moesten opnieuw worden geschud, want dit boek is van uitzonderlijke kwaliteit. De schrijver neemt ons mee naar het verleden, en schrijft buitengewoon beeldend over wat het hoofdpersonage overkomt. Het boek bevat veel absurde situaties, zoals we van deze schrijver gewend zijn, maar meer dan andere keren staat alles nu perfect in de steigers.
Rob van Essen heeft het boek namelijk vernuftig in elkaar gezet. Het is zo’n roman die ja na lezing opnieuw en nog eens minutieus wil lezen, omdat alles een betekenis heeft, alles in elkaar grijpt. De opdracht van de hoofdpersoon, een journalist, om te gaan schrijven over mensen die naar zichzelf op zoek zijn, is niet therapeutisch bedoeld, maar blijkt daadwerkelijk een zoektocht, in beide betekenissen van het woord, waarin de lezer als vanzelf meegaat en in de juiste sfeer wordt gebracht. Het is een krankzinnige fantasie met een fikse diepgang, een verhaal dat gaandeweg handen en voeten krijgt en een onverwachte ontknoping heeft.
Het beeld van een stel naakte hippies die achter een bus aanhollen in de jaren tachtig in Amsterdam is zo beeldend beschreven dat het je nog lang bijblijft. Het leven van de journalist loopt anders dan je verwacht, maar daar gaan we niet te veel over zeggen. In essentie gaat dit boek over of je iets goed kunt maken, iets kunt herstellen wat je in het verleden verkeerd gedaan hebt. En over iets wat je niet gedaan hebt, maar achteraf wel had willen doen.
Ik kom hier nog op terug is naar de mening van de aardig belezen jury de beste roman die Rob van Essen tot nu toe schreef. Het is een boek waarvan je zou willen dat iedereen het gaat lezen.’

Dit was de shortlist:

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd in 2023 gewonnen door Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris, in 2022 door Mariken Heitman met Wormmaan, in 2021 door Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken, in 2020 door Sander Kollaard, met Uit het leven van een hond, in 2019 door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Libris Literatuurprijs 2024 naar Rob van Essen

Delen op

€ 20,00
€ 10,00
pro-mbooks1 : athenaeum