Shortlist Libris Literatuurprijs 2024 met Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Cobi van Baars, Maud Vanhauwaert en Frank Nellen

11 maart 2024
| | | | | | | |

Op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2024 staan de romans van Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Cobi van Baars, Maud Vanhauwaert en Frank Nellen. Vier vrouwen, één oud-winnaar.

Wie hebben de shortlist niet gehaald? Op de longlist stonden ook oud-winnaars Tommy Wieringa en Ilja Leonard Pfeijffer, Richard Osinga, die wel de shortlists van De Boon en de Boekenbonprijs haalde, en de veelvuldig genomineerde Marente de Moor. De jury:

‘De oogst van het afgelopen jaar laat zien dat de Nederlandstalige roman nog steeds zeer veel te bieden heeft, zowel voor nieuwe als gevorderde lezers. Of hij nu is geschreven door beginnende of ervaren auteurs, de roman is en blijft een sterk en dynamisch genre. Het biedt alle ruimte voor experiment en verdere verdieping, voor verwerking en het oprekken van verbeelding, voor onderzoek en het verleggen van grenzen.

De titels die wij na een spannende discussie over meerdere rondes uit het aanbod hebben geselecteerd, laten een enorme rijkdom zien. We waren al trots bij de presentatie van de longlist. Nu zijn we dat nog meer. Iedere titel op deze shortlist doet, elk op een eigen wijze, recht aan wat de roman vermag. En laat daarmee zien dat de Nederlandstalige fictie kwalitatief onverminderd hoogstaand is. En dus de moeite van het (her)ontdekken waard blijft.

Sacha Bronwasser haalde wel de longlist van de Boon, en Luister werd het meest genoemd als 'beste boek' in de eindejaarslijstjes van 2023. Rob van Essen en Frank Nellen (Boekhandelsprijs) werden ook veel genoemd. Cobi van Baars, Esther Gerritsen en Maud Vanhauwaert werden wel genoemd, maar slechts een of twee keer. Thomas de Veen merkt op NRC.nl op dat de meerderheid aan vrouwen historisch is voor de Librisprijs. Hij schetst ook de tegenstelling in de lijst: Gerritsen en Van Essen schreven speculatieve fictie, bijna science fiction, terwijl de andere romans realistischer zijn.

Maandag 13 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. 

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd in 2023 gewonnen door Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris, in 2022 door Mariken Heitman met Wormmaan, in 2021 door Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken, in 2020 door Sander Kollaard, met Uit het leven van een hond, in 2019 door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Shortlist Libris Literatuurprijs 2024 met Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Cobi van Baars, Maud Vanhauwaert en Frank Nellen

Delen op

€ 22,99
€ 23,99
€ 23,99
€ 22,99
€ 24,99
pro-mbooks1 : athenaeum