ANV Debutantenprijs-longlist met Niña Weijers, Bregje Hofstede en Jaap Robben

22 mei 2015

De longlist voor de ANV Debutantenprijs is bekend: Emma Curvers, Roman Helinski, Bregje Hofstede, Marte Kaan, Ester Naomi Perquin, Nina Polak, Jaap Robben en Niña Weijers zijn genomineerd.

De ANV Debutantenprijs (voorheen Debutantenprijs en Academica Literatuurprijs) is de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut. Eerder werd die prijs gewonnen door Hannah van Wieringen (2014), Shira Keller (2013), Erik Menkveld (2012), Peter Buwalda (2011), Gerbrand Bakker, Joyce Roodnat, Erwin Mortier, Jessica Durlacher en Anna Enquist.

Van de genomineerden is vooral Niña Weijers al in de prijzen gevallen, met de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil Lezersprijs. Jaap Robben kreeg de Boekhandelsprijs. Bregje Hofstede stond op de longlists van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. Marte Kaan stond op de groslijst van de Biesheuvelprijs Roman Helinski was genomineerd voor de C.C.S. Crone-stipendia. Van deze acht zijn Curvers, Helinski, Hofstede, Polak en Weijers opgenomen in Nikki en Wim Brands' Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw.

De nominatiejury heeft voor de editie van 2015 de volgende acht boeken (in alfabetische volgorde) op de Longlist geplaatst:

Begin juli wordt uit deze Longlist de shortlist van drie titels bekendgemaakt. Vervolgens is de keuze aan het publiek.

pro-mbooks1 : athenaeum