Boekennacht, met Momentaan Monument & Historisch Spui-Panorama

29 mei 2015

Vanavond, 29 mei, vanaf 19.30, is de Amsterdamse Boekennacht, thema 'Opstand'. Athenaeum biedt die avond ook plaats aan een Momentaan Monument voor Robert Jasper Grootveld én het Historisch Spui-Panorama.

Momentaan Monument voor Robert Jasper Grootveld

Bij Athenaeum Boekhandel wordt - heel langzaam - de grote banier opgehesen die Tjebbe van Tijen (voormalig archivaris van het provo-archief) voor de begrafenis van Robert Jasper Grootveld in maart 2009 heeft vervaardigd en nu deel uitmaakt van de collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht begeleidt de hijsceremonie. Beginnend met de in 1964 geschreven 'psalm 1964' van Willem Breuker, dit om te markeren dat de eerste happening van Grootveld bij het Lieverdje in dat jaar plaats vond.

Een kortstondig gebeuren van hijsen en dalen van de 32 meter lange banier waarin leven en werken van Grootveld met foto- en ander archiefmateriaal getoond wordt.

(De banier zal na de ceremonie met aanvullende documentatie op internet te zien zijn.)

Historisch Spui-Panorama

Vanavond, 29 mei, vanaf 19.30, is de Amsterdamse Boekennacht, thema 'Opstand'. Achter de grote etalageruit van Athenaeum Boekhandel komt een panoramische projectie van een halve kilometer voorbij gebaseerd op gedigitaliseerd beeldmateriaal uit vele eeuwen.

Bij de 'sluis het Boerenverdriet' aan het Singel begon het, waar ooit de stadsrand was, nu het midden van het centrum van Werelddorp Amsterdam. Een panoramisch overzicht van plaatsen en gebeurtenissen. Van het door katholieken vereerde veertiende eeuwse Mirakel van Amsterdam sinds de Alteratie getroffen door een Processieverbod, tot het Demonstratie- en Vertoningsverbod tegen 20e eeuwse happenings bij het Lieverdje. Plek van katholieke Stille Omgang sinds de negentiende eeuw en Luidruchtige Happenings sinds begin zestiger jaren. Het Spui als Protestplaats tegen Overheersing en Heersers van ver weg en dichtbij. Beginpunt van demonstraties. Verzamelplaats voor manifestaties en debat, van Aula tot 't Maagdenhuis, dat na al die bezettingen en ontruimingen haar onschuld verloren heeft. Smeltpot en slagveld van Amsterdam, waar nooit een dode viel, blanke sabels, politieknuppels, paarden, waterkanonnen en traangasgranaten ten spijt. Het Spui, ooit een gedempt slootje, waar het vocht nu enkel nog vloeit over tap, toog en terras. Het Spui overspoelt door toeristen... dat alles trekt aan je voorbij en loopt de spuigaten uit in het Historisch Spui-Panorama.

Delen op

€ 13,99
€ 13,99
pro-mbooks1 : athenaeum