Brouwers, Enter, Schaevers, Schilperoord, Thomése, Verbeke op shortlist ECI Literatuurprijs

26 september 2015

De shortlist van de ECI Literatuurprijs is bekendgemaakt, met de boeken van Jeroen Brouwers, Stephan Enter, Mark Schaevers, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Annelies Verbeke.

De ECI Literatuurprijs, de opvolger van de AKO Literatuurprijs, is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. In 2014 won Stefan Hertmans de AKO Literatuurprijs, in 2013 won Joke van Leeuwen, in 2012 Peter Terrin, in 2011 Marente de Moor en in 2010 David Van Reybrouck.

Van de longlist vielen onder anderen Gustaaf Peek, Adriaan van Dis en L.H. Wiener af, op de shortlist staan twee van de genomineerden voor de Gouden Uil: Jeroen Brouwers en winnaar Mark Schaevers. Er is geen overlap met de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Een van de genomineerden debuteerde, Inge Schilperoord, en zowel Stephan Enter als Annelies Verbeke schreven Athenaeum Zomerboeken dit jaar. En met twee vrouwen is het percentage schrijfsters al weer zonniger dan op de longlist.

De traditionele schaduwjury van Recensieweb koos voor Annelies Verbeke, NRC Handelsblad voorspelde niet, maar somde op: Brouwers, Schaevers, Schilperoord en Verbeke kregen vier sterren, de andere twee drie sterren. Ook Tzum besprak alle genomineerden - maar koos niet.

De shortlist:

De winnaar wordt 12 november bekendgemaakt.

Delen op

€ 17,50
€ 9,99
€ 22,50
€ 9,99
€ 17,50
€ 9,99
€ 22,50
€ 9,99
pro-mbooks1 : athenaeum