Brouwers, Van Dis, Wortels en Weijers op longlist Libris Literatuurprijs 2015

26 januari 2015

Zojuist is de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2015 bekend gemaakt. Onder de genomineerden gevestigde namen als Jeroen Brouwers met Het hout en Adriaan van Dis' Ik kom terug, maar ook Maartje Wortel met IJstijd en Niña Weijers' De consequenties staan op de lijst.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd vorig jaar gewonnen door Ilja Leonard Pfeijffer met La SuperbaIn 2013 jaar won Tommy Wieringa de Libris Literatuurprijs, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf. 

Hieronder de hele lijst, waarbij er opvallend weinig overlap is met de AKO Literatuurprijs. Alleen Te Gussinklo staat op beide longlists. Wel mooi is dat de gehele BNG Bank Literatuurprijs-shortlist terugkomt, met Bervoets, Boekwijt en Wortel. Met zeven vrouwen, twee Belgen (Terrin en Victoria), twee debutanten (Hofstede en Anton Wachterprijswinnares Weijers), en vier titels die ook veelvuldig in de eindejaarslijstjes 2014 voorkwamen, van Brouwers, Gerritsen, Peek en Weijers.

Wie ontbreken er? Tzum crowdsourcete al de reacties van Jeroen Thijssen en Thomas van Aalten, en van professionele lezers die Philip Huff, A.N. Ryst, Nina Polak, Tommy Wieringa, Griet Op de Beeck en Emma Curvers misten. En Bordewijkprijswinnaar Jan van Mersbergen. En het NRC Boekenblog: 'Onder andere [sic] Dimitri Verhulst, Jan van Mersbergen, Kristien Hemmerechts, Christiaan Weijts en Anna Enquist mogen gezien worden als opvallende afwezigen.'

Op 11 mei 2015 zal Wim Pijbes tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.

De jury bestaat uit:

Wim Pijbes (voorzitter), hoofddirecteur Rijksmuseum;
Jacqueline Bel, universitair hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde, VU Amsterdam;
Rob van Essen, auteur en recensent Engelstalige literatuur NRC Handelsblad;
Maria Goos, auteur;
Marnix Verplancke, literair recensent bij Knack.be, De Morgen en Trouw.

pro-mbooks1 : athenaeum