Campertprijs 2015 voor Ilja Leonard Pfeijffer, Bordewijkprijs voor Annelies Verbeke

09 november 2015

Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campertprijs voor Idyllen, Annelies Verbeke de F. Bordewijkprijs voor Dertig dagen en Anna Woltz de Nienke van Hichtumprijs voor Honderd uur nacht.

De jaarlijkse Jan Campertprijs voor de beste dichtbundel gaat naar Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn 'harde, exuberante verzen over de mens in de hectische wereld van vandaag. Hij is schaamteloos barok en opzichtig retorisch, creëert een bezwerende dreun en schrijft strak ritmische en bijzonder sonore gedichten waarin de prachtige klank vaak botst met de onthutsende inhoud. Idyllen is een waagstuk: het gaat over grote verhalen en problemen. Pfeijffer schuwt daarbij het grote gebaar niet. Het levert een grote bundel grootse poëzie op'.
De afgelopen jaren ging de prijs naar Piet Gerbrandy (2014), Micha Hamel (2013), Wouter Godijn (2012), Erik Spinoy (2011), Hélène Gelèns (2010), Alfred Schaffer (2009).

De jaarlijkse romanprijs, de Bordewijkprijs gaat naar Annelies Verbeke voor Dertig dagen, want, zegt de jury: 'De helden van Annelies Verbeke proberen vaker hun medemensen te helpen, maar Alphonse Badji, de hoofdpersoon van deze roman, is de eerste die daar ook werkelijk in slaagt. In een laag tempo met prachtige zinnen verbindt Verbeke in haar meest omvangrijke roman tot nu toe de verhalen van de diverse personages tot een geheel, waarin niemand een anker heeft en iedereen gedesoriënteerd door het land dwaalt – met de in de oude loopgraven bivakkerende vluchtelingen als triest symbool. Dertig dagen is een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost.'
Verbeke maakt deze week ook nog kans op de ECI Literatuurprijs. De afgelopen jaren ging de prijs naar Jan van Mersbergen (2014), Oek de Jong (2013), Gustaaf Peek (2011), Stephan Enter (2012) Koen Peeters (2010), Marie Kessels (2009). Wij bespraken Verbekes roman al en brachten een fragment.

De tweejaarlijkse Nienke van Hichtumprijs voor jeugdliteratuur krijgt Anna Woltz voor 'een voorlopig hoogtepunt in haar jonge oeuvre [...]. Zij is erin geslaagd een messcherpe, eigentijdse en psychologisch overtuigende jeugdroman af te leveren, die op subtiele wijze maatschappelijke en ethische kwesties aansnijdt zonder daarbij in moralisme te vervallen'. De afgelopen jaren wonnen Jan Paul Schutten (2013), Benny Lindelauf (2011) en Els Beerten (2009).

Eerder werd al bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Adriaan van Dis (1946) onderscheiden is met de Constantijn Huygensprijs 2015.

Delen op

€ 24,99
€ 16,99
€ 24,99
€ 16,99
pro-mbooks1 : athenaeum