De Gids bij Athenaeum Boekhandel

15 september 2015

Vanaf het voorjaar van 2010 verzorgt Athenaeum Boekhandel de webverkoop van literair tijdschrift De Gids. De Gids is het oudste literaire en algemeen culturele tijdschrift van Nederland en een van de langstbestaande tijdschriften van deze soort ter wereld.

De Gids besteedt aandacht aan literatuur, filosofie, sociologie, beeldende kunst, politiek, wetenschap, geschiedenis; kortom aan alles wat interessant is, mits er goed over geschreven wordt. Het tijdschrift verschijnt maandelijks en brengt essays over actuele politieke, historische en culturele onderwerpen, Nederlands en vertaald proza, binnen- en buitenlandse poëzie.

De Gids werd in 1837 opgericht door E.J. Potgieter en C.P.E. Robidé van der Aa. In de loop van meer dan anderhalve eeuw hebben verscheidene uitgevers zich over de uitgave van het tijdschrift ontfermd. Van 1837 tot 1840 werd het uitgegeven door de Amsterdamse uitgever en boekverkoper G.J.A. Beijerinck. Vanaf 1840 werd De Gids vier generaties lang uitgegeven door de eveneens Amsterdamse uitgever Van Kampen. In 1962 nam uitgeverij J. M. Meulenhoff de zorg voor De Gids over. Na drieënveertig jaar is de uitgave van De Gids door de redactie overgedragen aan uitgeverij Balans, sinds 2010 wordt het tijdschrift uitgegeven door uitgeverij De Arbeiderspers, en sinds 2012, ten slotte heeft De Gids een uitgeefhuis gevonden bij dat andere oude tijdschrift, De Groene Amsterdammer.

Alle nog beschikbare nummers staan hieronder en bij Athenaeum. Oudere nummers zijn bij DBNL digitaal beschikbaar.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum