De Libris Literatuurprijs 2015 gaat naar Adriaan van Dis voor Ik kom terug

12 mei 2015

De Libris Literatuurprijs 2015 gaat naar Adriaan van Dis voor Ik kom terug, een ‘uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft’. Dat werd maandagavond 11 mei bekendgemaakt.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd vorig jaar gewonnen door Ilja Leonard Pfeijffer met La SuperbaIn 2013 won Tommy Wieringa de Libris Literatuurprijs, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Van Dis stond al in 2011 en 1995 op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Van Dis won eerder de Gouden Uil en de Trouw Publieksprijs (voor Indische duinen, in 1995).

De jury:

‘Empathie kan ook pijnlijk zijn, bedenkt de schrijver in Ik kom terug. De precieuze beschrijving van de pijn die zowel hem als zijn moeder treft, maakt deze roman uitzonderlijk. Zij doet bekentenissen die ze decennialang voor zich heeft gehouden en hij beseft dat hun gesprekken veel weg hebben van een analyse bij een psychotherapeut. Daar ga je ook tot op het bot in de hoop te ontdekken waar het ooit fout liep. Ik kom terug is psychotherapie zonder therapeut, een relaas over feilbaarheid, erfelijke belasting en uiteindelijk ook over de manier waarop lichaam en taal met elkaar verbonden zijn.

Adriaan van Dis’ Ik kom terug is een roman die emotioneel is zonder pathetisch te worden, intellectueel, maar niet belerend. Het is een boek dat de taaldiscipline van een geoefend schrijver verraadt en op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft. Redenen te over dus om deze uitzonderlijke roman te bekronen met de Libris Literatuur Prijs 2015.’

Wij bespraken zijn roman op Athenaeum.nl.

Dit was de shortlist verder:

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum